Uborka télire

Avagy az a bizonyos bread and butter
Nos, igen, én is maradnék az egyszerű, nomád uborka kifejezésnél, de végül is mindegy minek nevezzük, a lényeg, hogy egy finom kísérője sokféle éteknek a téli hónapokban…

Igen, megint azt a bizonyos Facebookos, hozzám hasonló megszállottan befőzős csoportot hozom fel itt, de hát ugye sokszor mondjuk hasonlót a hasonlóval:) Szóval személy szerint én ezzel a kifejezéssel ebben a csoportban találkoztam először, aztán persze az ide köthető blogokon, például itt, valamint itt.
uborka télirePersze, értettem én hogy válság, meg vajas kenyér (ööö, teszem hozzá, jelenleg olyan drága a vaj, hogy uborka ide vagy oda, nem a feltét a lényeg), no még mindig vannak kétségeim, hogy ez e a legjobb kifejezés, de ha így hívjuk, hát hívjuk így… A lényeg, hogy legyen friss elrakni való uborkánk, a többi rajtunk már nem múlhat:) Én így csináltam:

Hozzávalók:

Most kéne azt írnom, hogy végy x kg uborkát, de elfelejtettem lemérni, hogy mennyi uborka volt, talán valamivel több mint 1 kg. Már csak azért sem tudom, mert a végén az utolsó üveget próba képen kipótoltam cukkini karikákkal…

Tehát, ha van úgy látszatra kellő mennyiségű uborka, akkor készítsünk két liter felöntő levet, amit én a következő képen készítettem el:
2 l víz, 2 dl 20 %-os ecet,  2 púpos evőkanál tengeri só, 20 dkg cukor, 2 mokkás kanál borkén, ízlés szerint egész bors, mustármag, vagy torma csíkok, vagy babér…

uborka télireAmikor a lében a só, cukor felolvadt, akkor van kész, ekkor összevágjuk az uborkát, üvegbe rendezzük, majd felöntjük vele az üvegeket. Nem kell vele semmi mást csinálni, mint a nyitott üvegeket békén hagyni egy éjszakán át, ha hiányzik a léből, akkor reggel pótolni, lezárni, kamra polcra tenni. Ennyi. Nagyon finom csemege lesz belőle, paprikával egyben vagy szeletben, káposztával is elkészíthető, az elkészített felöntő lé 1-2 napig hűtőben tárolható. Szóval, hajrá Bread and Butter:)

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?