Cukkinis-mákos süti

Cukkinis-mákos süti

Cukkini szerelem. Hát igen, kicsit pirulósan ugyan, de be kell valljam ez már szerelem… A vonzalom régóta tart, eleinte csak barátkozva, kóstolgatva, ahogy mások is, rántva, töltve, esetleg lecsóba… Aztán egyre közelebbi lett az ismeretség, egyre több oldaláról ismertem meg, készültek mártogatósok, raguk, pörkölt, fasírt félék, lapcsánka, stb. Először óvatosan közeledtem, aztán elért a vég… ez már szerelem 🙂

Mondtam én már az elején, hogy ez a blog egy vallomás… hát ezt is bevallottam:)
Cukkini ügyben azt idén vesztettem el a fejem végleg, amikor megláttam, saját kiskertben megtapasztaltam, hogy nem ám egyféle nagyra nőtt zöld uborka formájú cukkini van, hanem számtalan szépséges változata: csíkos, sárga, sárga-zöld tarkabarka, gömbölyű, stb. Hát igen, és mennyi mindenre fel lehet használni! A szívem csücskébe akkor tájt lopakodott be, amikor a sokféle sós finomság után hirtelen ötlettől vezérelve (na jó, nem én találtam fel a spanyolviaszt, csak olvastam valahol róla) elkészült az első pici adag citrusos cukkini lekvár. Hát dunsztba nem került, ahogy kihűlt elfogyott, így képek és bejegyzés is egy későbbi időpontban lesz majd:) Az meg ugye már egyenes út, ha édes lekvárba jó volt, akkor bizony sütibe is jó lesz! Valahogy így született meg ez a mákos csemege, amely több baráti összejövetelen bemutatkozott már büszkeségemre nagy sikerrel.

Cukkinis-mákos süti

Biztos van annak valami lélektani oka, ha kísérletezek egy sütivel, akkor a hozzávalókat bögrével (aki ismer annak nem mondok újat, természetesen egy kedves macis bögrével 🙂 ) mérem, űrtartalma 2,5 dl, így ez a recept is mértékegység gyanánt bögrét és evőkanalat tartalmaz.

Hozzávalók:
1 bögre mák, 1,5 bögre liszt (én fehér tönköly lisztet használtam), 3/4 bögre nád cukor, 2 tojás, 1/2 bögre tejszín, 2 bögre reszelt cukkini (nem apróra, a nagyobb verzióban, de azóta készült már apró kockára vágva is), egy fél evőkanál szódabikarbóna, két evőkanál reszelt narancshéj, egy csipet só.

Cukkinis-mákos sütiNos nem apróztam el a dolgokat, ha már bögrével mértem, akkor hasonlítsuk a bögrés sütikhez mindent beleborogattam a keverő tálba a cukkini kivételével, jó alaposan kikevertem, végül beleforgattam a cukkinit és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb35 percig sütöttem. A kész süteményt kiszúróval daraboltam – ennek megvan az az előnye, hogy a leeső darabkákat el lehet nassolni, nem kell megvárni a vendégeket, vagy a tálalást:)

Cukkinis-mákos süti

Pin It

Vélemény, hozzászólás?