Piskótatekercs torta

piskótatekercs torta

Mint minden tortának amit készítek, ennek is megvan a maga története. Úgy kezdődik, a recept, hogy ess szerelembe, legyen a férfi embernek születésnapja és legyen a kedvenc süteménye (persze az összes egyébként általad készített sütin kívül 🙂 ) a PISKÓTATEKERCS…

Igen, piskótatekercs, a leghagyományosabb módon, baracklekvárral, és ahogy fentebb írtam, csupa nagybetűvel!

A recept azzal spékelhető meg, hogy a személyiséged hozzám hasonlóan olyan legyen, hogy mindig a legjobbat szeretnéd kihozni mindenből, különösen igaz ez azokra ritka alkalmakra, amikor valamilyen ünnep is okot ad rá, szeresd a kihívásokat és legyél annyira szerelmese a sütésnek – főzésnek, mint én…

Szóval a történet úgy kezdődött, hogy kedvébe akartam járni az én drága Páromnak, ezért megkérdeztem mit szeretne szülinapi vacsira (bár a választ kérdés nélkül is tudtam :)) pörkölt, nokedli. Oké, és mit süssek Neked? Hááááát, PISKÓTATEKERCSET. Igen, igen, ismét csupa nagybetűvel és olyan szemekkel, hogy hiába robbantam fel dühömben, hogy eme jeles napon nem teljesedhetek ki a konyhámban, kénytelen voltam belátni, Ő bizony tényleg erre vágyik! Na jó, akkor piskótatekercs, de azt senki nem mondta, hogy abból nem alkothatok valamit:)

Aztán már csak járt az agyam, hogy hogy is legyen torta a tekercsből, sok ötlet született, végül eszembe jutott, hogy láttam egyszer a tv-ben, talán Sthal Judit valamelyik műsorában, hogy megkente a piskótalapot, csíkokra vágta, majd abból tekergette a tortát… de ez így nem volt elég, nem lesz elég magas, nem lesz elég ünnepi egy szülinapi tortának.

Megosztom Veletek, hogy készült pontosan, néhány fázisképpel is, hátha vannak még páromon kívül elvetemedett piskótatekercs rajongók, mert nekik mindenképpen javaslom az elkészítését, mert nagyon finom lett a végeredmény. A fotók minőségéért elnézést kérek minden szépérzékű olvasótól, de sietnem is kellett, valamint a torta felvágása után nem sok időm maradt lefotózni, nagyon hamar csak a hűlt helye volt… no de kell e ennél nagyobb dicséret? 🙂

Hozzávalók:
Torta:
2 db piskótatekercs (én nyolc tojásból csináltam darabját, 30×45 cm-es tepsiben sütve)
400 ml lekvár a tekercsek megkenéséhez
1 db csokis piskóta (8 tojásból, tortaformában sütve, majd félbevágva)

Krém:
1/2 liter tejből 6 kanál grízzel és 3 kanál cukorral, 3 cs. vaníliás cukorral készült tejbegríz, 50 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 2 ek hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor.

Érdemes legelőször a piskótatekercseket elkészíteni, azoknak úgyis ki kell hűlni, majd amíg a torta forma sül elkészülhet a krém. A tejbegrízt megfőzni, teljesen kihűteni, utána a mascarponét kikeverni a porcukorral és a pudingporral, végül adagonként beledolgozni a tejbegrízt.
Amikor a piskótatekercsek már kihűltek, lekvárral megkenve várták sorsukat, egyforma szeletekre vágtam és három szép szeletet félre tettem díszíteni. A kerek piskóta lapot félbevágtam, elhelyeztem a tálaló tálon, majd megkentem lekvárral

piskótatekercs tortaés kb. egy centiméter vastagon a krémmel, erre tettem középre egy szelet piskótatekercset (én egy végét választottam ehhez), majd sorban körbetekertem a szeletekkel. Ez a gyakorlatban úgy nézet ki, hogy kitekertem egy szeletet és a lekváros felével a középpont felé, folytatólagosan körbe-körbe tekertem őket. Csak elmondva bonyolult, egyébként haladós munka:)

piskótatekercs tortaAmikor ez megvolt, egy centi vastagságban újabba adag krém következett, majd jött a következő tortalap, és a fenti eljárás ismétlése: lekvár, krém, tekercselés.
A végén az egészet bevontam a krémmel és a félretett szeletekkel díszítettem. Éjszakára hűtőbe tettem és másnap került az asztalra. Ha nem is egy éjszakára, de 3-4 órára mindenképpen hűtőbe kell tenni, hogy jól szeletelhető legyen.

piskótatekercs torta

piskótatekercs torta

Pin It

3 hozzászólás a(z) “Piskótatekercs torta” bejegyzéshez

  1. No, piskótatekercs csak bonyolultnak tűnik, amíg meg nem próbálod 🙂 Sütsz egy vékony piskótalapot, én a sütőpapírral együtt szoktam egy nedves konyharuhára rakni még melegen és azzal feltekerem. Amikor kihűlt szét tekerem, töltöm és már kész is 🙂

Vélemény, hozzászólás?