Lisztmentes diótorta, birs habbal

Lisztmentes diótorta, birs habbal

Birs? Bírlak! – mondja a selypítős viccbeli pár.
Mint már kifejtettem az idén én is nagyon bírom a birseket, lehet alma, körte, jöhet!

Tegnap igazi hideg, lucskos őszi nap volt, így bár sok más dologgal kellett volna foglalkoznom, az agyam mégis minden tízpercben oda kanyarította a gondolataimat, hogy sütni kéne valamit. A hét végén már kísérleteztem a birsalmával, ráadásul még jó néhány darab illatozik a konyha polcán, így aztán befészkelte a fejembe magát, hogy valami birsalmásat szeretnék. De ha már almás, akkor legyen diós is, de jó lenne, ha leküzdött kilók nem szaladnának túl gyorsan vissza, de sütni pedig muszáj 🙂 Ilyenkor egyébként is lehet azzal takarózni, hogy gazdaságosan melegítem a konyhát a sütővel!

Bevallom, nem teljesen így álmodtam meg ezt a receptet, de a végeredménnyel mégis teljesen elégedett vagyok, leginkább ami az ízvilágát illeti.

 

A hozzávalókat bögrével mértem, jobban kézre esik, mint dekázgatni, a bögrém 2,5 dl. Tehát: 1 bögre darált dió, 1 bögre tönköly búzadara, 1 bögre tej, 1/1 bögre finomítatlan nádcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 tojás
A birs habhoz: 2 birsalma, 1 doboz tejszín, 1 evőkanál hidegen keverhető vanília puding, 1 cs vaníliás cukor, 3 evőkanál porcukor – ezt én itthon darálom szintén a finomítatlan nádcukorból, szegfűszeg, fél citrom, fahéj

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem habnak, majd ebbe adagoltam a többi hozzávalót folyamatos keverés mellett, cukor, dió, tej, búzadara, dió, tojás sorrendben.
Picit hagytam állni, amíg a sütő felmelegedett, és 160 fokos sütőben kb. 35 percet sült.

Lisztmentes diótorta, birs habbal

Az almákat meghámozva, kockára vágva, szegfűszeggel, a fél citrommal és egy rúd fahéjjal puhára főztem, leszűrtem, kihűtöttem. A főzővizet nem érdemes kiönteni, szerintem remek bármilyen üdítő helyett, ízlés szerint beédesítve, akár magában, akár kicsit hígítva! Felvertem 2 csepp citromlével a cukorral és a pudingporral a tejszínt, majd a birsalmákat pürésítettem és egy pici fahéj kíséretében óvatosan de alaposan összeforgattam a kettőt. Tálalásig hűtőbe tettem.

Lisztmentes diótorta, birs habbal

Mivel csak a magunk kényeztetésére készült, így nem fogyott el egyszerre, ezért nem az egész tortára, hanem a szeletekre halmoztam a habot. Ha többen lettünk volna, habzsákba téve a habot, az torta egészére halmoznám… Nem túl édes, nagyon finom, könnyű desszert!

Lisztmentes diótorta, birs habbal

Pin It

Vélemény, hozzászólás?