Tejfölös-mustáros tarja, őszi raguval

Tejfölös-mustáros tarja, őszi raguval

Október 23-án a teraszon ebédelni rövid ujjú pólóban, lássuk be ritkaság. Gyönyörű napsütéses időben, még itt a város szélén csak kevés fa készül megválni a lombjától, de tartok tőle, hamarosan egyszerre hull majd le az összes levél…

Így aztán rajzoltam magunknak őszt a tányérra 🙂 Pontosabban színeztem az ebédünket… ősziesre. A ragu hús nélkül, önmagában is megállja a helyét, akár tésztával is el tudom képzelni.

Hozzávalók:
A húshoz: személyenként 1-1 szelet tarja, só, bors, 100 ml tejföl, 1 ek mustár, 1 dl szőlőmagolaj
Az őszi raguhoz: 1 közepes cékla, 30 dkg sütőtök, 20 dkg cukkini, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 db karfiol rózsa, 1 nagyobb darab lecsó paprika, ha lehet szép színes, só, bors, 1 szál friss rozmaring, 3-4 szál friss kakukkfű, 6-8 szál francia petrezselyem.

A húst sóztam, borsoztam, majd a forró olajon mindkét oldalán hirtelen megsütöttem, utána tepsibe tettem, és a mustárral elkevert tejföllel bevontam a hússzeleteket, majd 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem.

Az olajba beletettem a kockákra vágott nyers céklát és a kb. négybe vágott fokhagymát, átpirítottam, majd egy fél dl vizet tettem rá és fedő alatt 5 percig pároltam, ezután a sütőtök kockák kerültek bele együtt a paprika kockákkal, ezekkel is így jártam el, majd végül a cukkini kockák, velük került a raguba az összes fűszer és fűszernövény is. A karfiolt a legvégén forgattam bele, mert az előre meg volt főzve 🙂

Tejfölös-mustáros tarja, őszi raguval

Itt és most töredelmesen bevallom, hogy Dubary szeletet készültem csinálni, és sült tököt uzsonnára, csak elragadott a tök színe és hagytam magam 🙂

A megsült húsra halmoztam a ragut és sült szalma burgonyával tálaltam:

Tejfölös-mustáros tarja, őszi raguvalEzt a ragut sokféle körettel el tudnám képzelni, szerintem remek lenne pl. kuszkusszal vagy hajdinával is, de a tésztás változat egy leheletnyi parmezánnal is a listámon van!

Tejfölös-mustáros tarja, őszi raguvalMost őszt csalogattam ezekkel a színekkel, néhány hét múlva a lelkünk fogom melengetni vele, annyira szép 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?