Sütőtökös lasagne

Sütőtökös lasagne

Elhatároztam, hogy az elkövetkező hetekben minden héten lesz valamilyen étek itt az oldalon, ami sütőtökkel készül. Részben mert nagyon finom, másrészt, hogy megkedveltessem azokkal, akik eddig csak sült tököt kóstoltak és arra nem kaptak rá annyira, hogy hetente egyenek belőle egy adaggal 🙂

Amellett, hogy a sütőtök egy megfizethető áru zöldségféle, sokoldalúan felhasználható és egy őszi vitaminbomba!
Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
” (forrás: sutotok.com)

Tehát ezennel elindítom a heti sütőtök rovatot 🙂

Sütőtökös lasagneHozzávalók:
Kb. 1/2 kg hokkaido tök (másfajta is jó, én ezt használtam), 1 cs. lasagne tészta, 20 dkg húsos szalonna, 10 dkg vaj, 1/2 l tej, liszt, só, szerecsendió, bors, kakukkfű, szurokfű.
A tetejére 5-10 dkg ízes reszelt sajt, én ementálit használtam.

Elkészítését a tök sütésével, (a megmosott, feldarabolt, magtalanított tököt a sütőben kb.1 óra alatt megsütöm) az apróra vágott szalonna kockák kisütésével kezdtem. Aztán elkészítettem a besamelmártást a vaj felolvasztása után liszttel megszórom, úgy, hogy sűrű rántást kapjak, majd szép lassan adagonként felengedem tejjel. Az átlagosnál egy kicsit hígabb mártást készítek a lasagnéba,  sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem.
Sütőtökös lasagneAztán szépen rétegezem a tálba. Javaslom, hogy a tál kiválasztásában senki ne kövesse a példám, érdemes téglalap vagy négyzet alakú sütőtálban sütni, egyszerűbb a rétegezés és szebb a végeredmény!
A rétegezést a mártással kezdem, aztán erre jön a tészta (nem megfőzve!!!!), majd egy kevés mártás és a sütőtök darabkák, természetesen a héjuktól megszabadítva. Ekkor szórtam meg a friss fűszerkeverékkel a tököt, majd jött a következő réteg.

Sütőtökös lasagneBár itt megjegyzem, hogy ennek a fajta töknek a héja is fogyasztható, de nála ez a kiváltság Jamie kutyáé, aki végig asszisztálója a tök sülési idejének a konyhaajtóban, mivel igazi csemege számára 🙂
Így az itt szereplő képre ránézve, igen a szalonna bőr is az övé 🙂
Nos, a tök után a következő réteg ismét tészta, majd a mártás és a lecsepegtetett szalonna kockák következnek. Természetesen ha húsmentesen készítjük akkor ez elhagyható, személy szerint ide egy birsalma kockákból álló réteget is nagyon el tudnék képzelni, de ebben az esetben egyedül enném az egész adagot 🙂 A rétegezés tészta, mártás, sajt sorral zárul, majd sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütöm.

Sütőtökös lasagneAki szereti a sós-édes ízvilágot, az ellentétek vonzását ne hagyja ki!

Sütőtökös lasagne

Pin It

Vélemény, hozzászólás?