Csupa csoki – gluténmentes torta

Gluténmentes csoki torta

Csupa csoki, mert az jó! Gluténmentes mert az is jó 🙂 A környezetemben, mint gondolom sokatokéban egyre többen jönnek rá, hogy a finomított lisztektől problémájuk van. Kinek nagyobb, kinek kisebb, de azt gondolom változatosságnak sem árt, ha néha másfajta lisztből, más alapanyagokból készítjük akár a süteményeink…

Régóta igyekszem egészségesebb alapanyagokból sütni, főzni. Mivel a családban Édsanya enyhe kettes típusú cukorbetegségén kívül szerencsére komolyabb probléma nincs, így mindenféle irányzatot kipróbálgatok, mindenből átveszem és megtartom ami tetszik, így csempészve egészségesebb ételeket az asztalra.
Ez a gluténmentes torta Unokaöcsém születésnapjára készült, bár Ő szerencsére egészséges, de Unokahúgom lisztérzékeny, így megszavaztam a rizslisztes tortát a családnak. Nem árultam el előre, kíváncsi voltam a véleményekre. Persze ott lebuktunk, amikor Zsuzsi is maga elé vett egy nagy szeletet és jóízűen megette 🙂 A véleményekről csak annyit, hogy megint úgy kellett megmentenem egy szeletkét a fotózáshoz, a legkisebb családtag aki általában csak elkéri, majd élvezettel turkálja a tányérján a krémes finomságokat, két szeletettel megevett az utolsó morzsáig, a cukrászdából hozott oroszkrém tortából, egy picit több maradt 🙂

Az elhappolt szelet:

Gluténmentes csoki torta

A piskóta tészta receptjének pontos összetevőiben, Edit, az Ez nem pite blog írója volt segítségemre, ezúton is köszönöm neki, egyéb hasznos ötleteivel együtt!

Hozzávalók:
Piskóta: 10 dkg rizsliszt, 5 dkg keményítő, 12 dkg porcukor (ezt én itthon készítem finomítatlan nádcukorból), 5 tojás, 1 késhegyni szódabikarbóna, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 1,5 ek olaj

Krém:
alapkrém: 4 ek rizsliszt, 1 kk keményítő, 4 ek cukor, 4 dl tej – ebből sűrű masszát főzök folyamatos kevergetés mellet és kihűtöm.
Fehér csokis krém: az alapkrém fele, 6 dkg porcukor, 10 dkg felolvasztott fehér csoki
Sötét csokis krém: az alapkrém fele, 8 dkg porcukor, 10 dkg 80%-os étcsoki

Gluténmentes csoki tortaA piskóta száraz összetevőit a cukor kivételével egy tálban alaposan összekeverem, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, majd apránként megy bele a cukor, utána egyesével a tojások sárgája, aztán az olaj. A lisztes keveréket óvatosan, de alaposan belekeverem, ezt is több részletben. 180 fokra előmelegített sütőben, nekem 50 percig sült, de 40 perc után javaslom a tűpróbát. A formában hűtöttem ki, utána töltöttem meg a krémekkel.

A piskótát három lapra vágtam és a feketerdő tortánál leírt módon töltöttem bele a krémet. A tetejére csíkokat húztam felváltva a krémből, majd egy késsel összehúztam.
Dekorációnak ehető virág került rá.

Nem ördöngösség ugye? És tényleg nagyon finom!

Gluténmentes csokitorta

Pin It

Vélemény, hozzászólás?