Csokis Pite

Csokis pite

Alapvetően csoki függő vagyok, ha édességről van szó, de a csokiért úgy magában nem vagyok oda. Annál inkább a csokis édességekért. Édsanya bányászta elő (szó szerint kutakodnia kellett a receptes könyveiben) ezt a rejtett kincset, amit én még sosem ettem, az Ő kolléganője örvendeztette meg őket vele évekkel ezelőtt sokszor, szokás szerint a receptet elkérte, majd az elkészítése valahogy elmaradt… eddig!

Ezután viszont azt gondolom gyakori vendég lesz az étlapunkon, hiszen egyszerű és nagyon finom! Édsanyám! kár volt ezt a receptet közel 15 évig dugdosni 🙂

Hozzávalók:
Tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 ek porcukor, 3 ek tej, 1 tojás sárgája
Töltelék: 20 dkg cukor, 5 tojás sárgája, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 15 dkg darált dió, 6 tojás fehérjéből felvert hab

Csokis piteA tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 2 felé osztom és amig összeállítom a tölteléket hagyom pihenni.
A töltelékhez a tojások sárgáját kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a kakaót, diót és óvatosan összeforgatom a tojások fehérjéből felvert kemény habbal.

A tészta egyik részét a kiválasztott tepsi vagy pite forma (nekem ez az adag egy 24 cm-es kerek pite formába volt pont elég) aljára helyezem, ráöntöm a tölteléket, majd beborítom a másik kinyújtott tésztával. A felső tészta lapot alaposan megszurkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon, ne púposodjon fel sütés közben.
Forró sütőbe teszem, majd visszaveszem 160 fokra és lassan, 45-50 perc alatt készre sütöm.

Csokis pite

Pin It

Vélemény, hozzászólás?