Sárgaborsó krémleves, szardellával

sárgaborsó krémleves szardellával

Nem, igazán nem ment agyamra a találjunk ki valami újat :)Csak hideg, nyirkos idő van, egy-egy tálka forró leves igazán jól esik ilyenkor és bizony minden nap nem lehet karfiol leves…

A minap olvastam egy babból készült krémlevesről, melyhez füstölt pisztráng volt a feltét (Ti is elolvashatjátok itt), nem tagadom, ahogy olvastam jelent meg lelki szemeim előtt ez az étel. Nem voltam 100%-ig biztos a sikerben, de muszáj volt kipróbálnom!
Abban biztos voltam, hogy nekem ízleni fog, bár az ötlettől a megvalósulásig sokat változott (kivételesen egyszerűsödött) a recept, abban már kevésbé, hogy Párom, aki ugye nem, hogy nem rajong a halért, de kis túlzással a konyhából sikerül vele kizavarni, mit fog szólni az ötletemhez.

Elsőre egy kétszemélyes adagot készítettem, biztos ami biztos alapon, így a recept is erről a mennyiségről szól.

Hozzávalók: 30 dkg sárgaborsó, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zöldség püré (ha ez nincs: 1 kisebb sárgarépa, fehérrépa, és egy kis szelet zeller), kb. 50 gr szardella filé, citrom bors, kevés olívaolaj

A sárgaborsót éjszakára egy tálkában beáztattam, majd leöblítettem. Az olívaolajon megfuttattam a felszeletelt fokhagymát, majd ráöntöttem a sárgaborsót és 2,5 bögre (a bögre a sárgaborsó mennyisége volt) vizet. beletettem a zöldség pürét (vagy a feldarabolt zöldséget) és fedő alatt puhára főztem. Amikor a borsó puha lett, beletettem a szardella filéket (tányéronként 2-3 darabkát érdemes félretenni a tálaláshoz) és az egészet botmixerrel pürésítettem.  Citromborssal ízesítettem. Mivel mind az állaga, mind az íze megfelelő volt, semmilyen további fűszert vagy tejszínt nem tettem bele. Fontos! Sót sem!!!
Tálaláskor félretett szardellákra még apróra vágott chilit szórtam.

sárgaborsó krémleves szardellávalNo, és akkor a fogadtatásról:
Páromét csak chilivel tálaltam, így nem tudta mi van benne, nagyon ízlett neki 🙂 Természetesen a végén elmondtam, mondta, mivel nem érezte ki, jelentősen az ízt, így nem zavarta meg. Édsanyám is megkóstolta, nála egyértelmű sikert aratott és nekem is nagyon ízlett.
Az inspirációt pedig ezúton is köszönöm! 🙂 A következő a tarkababos pisztráng lesz 🙂

 

 

 

 

De a levesek terén bizony sok minden van még amit érdemes felfedezni

Pin It

Vélemény, hozzászólás?