Ananászos pulyka, a karácsonyi asztalra

ananászos pulykamell

Ananászos pulyka, egy kicsit másképp… ahogy mi szeretjük, ahogy tanultam réges régen (na jó, annyira nem régen, hiszen annyira öregek nem vagyunk 🙂 ) egy nagyon kedves szomszéd asszonytól – barátnőtől.

Erám, ezért a receptért azóta is hálás vagyok! 🙂 Ugye, milyen jó dolgom volt/van nekem, mindig sok-sok főzni szerető szomszéd, barát, barátnő vett körül, így aztán tényleg csak gyűltek, gyűltek a finomabbnál finomabb ötletek…

Nos, ananászos pulykát vagy csirkét szoktam készíteni többféle változatban év közben, ez a karácsonyi változat, talán azért is, mert ezt egy picit hosszabb idő elkészíteni, viszont előkészíthető és mehet a hűtőből a sütőbe, így az ünnepen már nincs vele gond…

Hozzávalók: 40 dkg szeletelt pulykamell, 15 dkg füstölt, főtt tarja szeletelve, 3 db lila hagyma, 1 doboz ananász konzerv (a karikás változat), 10 dkg eidami sajt, 10 dkg füstölt sajt (lereszelve mindkettő),
Besamel mártás: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl az ananász konzerv levéből, só, fehérbors, szerecsendió

Az első fázisban előkészítek mindent. Megcsinálom a besamel mártást (a vajat felmelegítem, rászóróm a lisztet, folyamatosan kevergetve megvárom, amíg liszt egy pici színt kap, aztán lassan tovább kevergetve felöntöm a tejjel, majd az ananászlével. Amikor eléri a megfelelő sűrűséget, késznek nyilvánítom), aztán kivajazom a sütőtálat és egy serpenyőben megdinsztelem a karikára vágott lila hagymát, félreteszem, majd a besózott, borsozott husikat is átsütöm. Nem kell készre sütni, amikor szépen kifehéredik mindkét oldala, már veszem is ki, majd megsül a sütőben. Ezután jön a rétegezés:

ananászos pulykamellAlulra kerülnek a hús szeletek, rá a tarja szelet, rá a lila hagyma, majd husinként két-két ananászkarika.
Érdemes úgy rakni az ananászt, hogy tálaláskor ezek a karikák jelzik a húsok szélét, így könnyebb tálalni.
Az egészet beborítom a mártással és rászórom az összekevert reszelt sajtot.

 

Fólia alatt 200 fokos sütőben kb. 40 percet sütöm, utána leveszem a fóliát és rápirítom a sajtot. Rizzsel vagy sült burgonyával tálalom.

ananászos pulykamellAz előkészítés miatt egy picit macerásnak tűnhet, de nagyon megéri a fáradozást 🙂

ananászos pulykamell

Pin It

Vélemény, hozzászólás?