Chilis, duplán csokis fánkocska

chilis-csokis fánkocska

Nem a hagyományos értelemben vett fánk, de az alapja mégis a képviselő fánk tésztája, így fánkocska lett a neve. Amolyan férfiembernek való fánk, már amelyik férfiember szeret kísérletezni 🙂

Egyik kedves ismerősöm “felszólítására” készült ez a fánk, mert arról mesélt, hogy mennyire nem édesszájú és ezért Ő mennyire kimarad a fánkok világából. Gondoltam egy merészet és megsütöttem neki ezt az egyáltalán nem édes, annál izgalmasabb ízvilágú fánkot, melyet így jellemzett: -Na igen, ez már férfiembernek való 🙂
Hát, az én Párom is férfiember, de ő azért megszórta cukorral 🙂 Hiába no, nem vagyunk egyformák…

Chilis-csokis fánkocskaRáadásként kapott a fánk egy kis csokimázat is, így lett duplán csokis és duplán férfias 🙂

Hozzávalók (10-12 db): 0,5 dl víz, 0,5 dl olaj, 1 kávéskanálnyi cukor, 1 nagyobb méretű tojás, 5 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, csipet só, 1 db chili
Csokimáz: 2 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál szilva pálinka, 3 dkg vaj

Egy lábasban felteszem főni az olajat, vizet, cukrot, csipet sóval, amikor már forr, kicsit félrehúzom és folyamatosan keverve beleszórom a liszttel elvegyített kakaóport és vissza teszem a tűzre, ahol jól átkeverem.

chilis-csokis fánkocskaHagyom meghűlni egy kicsit és belekeverem robotgéppel a tojást és a kimagozott apróra vágott chilit, ebből a masszából kisebb diónyi halmokat formázok a kezemmel és sütőpapírra teszem. A sütőt felmelegítem 230 fokra és ebbe a forró sütőbe teszem a fánkocskákat, majd 5 perc után leveszem 210 fokra és összesen 15 percig sütöm. NEM SZABAD KINYITNI a sütőajtót, mert összeesik. Túl nagyra nem fognak nőni, de kell hogy felhólyagosodjon a tészta.

chilis-csokis fánkocskaA csokimázhoz összekeverem a cukrot, kakaót, vizet és felteszem főni, amikor már megjelennek az első jelei annak hogy mindjárt forr, beleöntöm a pálinkát és leveszem a tűzről. Néhányszor átkeverem és beledarabolom a vajat, addig kevergetem amíg a vaj elolvad benne. Hamarabb megvan, ha felkockázom a vajat. A kihűlt fánkokat ebbe belemártottam és sütőpapíron hagytam hogy rászáradjon a máz.

chilis-csokis fánkocskaMivel én szeretem a nem túl édes dolgokat, nekem ízlett. Tetszett a roppanós csoki is rajta, a chili íze amikor már majdnem megettem a fánkocskát és csak akkor, de akkor is csak úgy finoman megbirizgálja a nyelvemet… Szóval, nekem tetszik 🙂

chilis-csokis fánkocska

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?