Gulyásleves

Gulyásleves

Néha csak úgy jön a gondolat: gulyásleves. Ilyenkor én, aki nem is vagyok annyira leves párti, nem tudok ellenállni, gulyáslevest kell főzni… Lehet ez gyerekkori dolog, sokszor volt nálunk gulyásleves, Édsanya kedvence 🙂

Persze, ha gulyásleves, akkor kizárólag marhahúsból, és utána valami Nagyitól ellesett finomság… amolyan igazi kockás abroszos szombati menü 🙂

Tehát most egy Édsanyától ellesett, hamisítatlan gulyásleves következik, amiben egyetlen olyan összetevő van, amit Ő nem tett bele, de csak azért mert akkor még nem én főztem be a családra nyaranta 🙂 (ezt Édsanya mondta kóstolás után 🙂 )

Hozzávalók: 40 dkg marhanyak, 3-4 sárgarépa, 3 gyökér, 1 kisebb zeller gumó (vagy egy fél), 5-6 szál zeller zöld, 3-4 közepes burgonya, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió, fűszerpaprika, gulyáskrém (ez az, amit boltit sosem, akkor inkább nem kell bele), 1 zöld paprika, 1 paradicsom, 2 evőkanálnyi zsír
Mindenkitől elnézést kérek, de én zöldséget sosem mérek. Normális méretű zöldségekről beszélek a receptekben, tehát nem extrán nagy, de nem is apróka szál répa, gyökér… olyan, amilyen a kertben terem… ami olyan arasznyi… Tudom, most sokat segítettem 🙂 De remélem nagyjából értitek.

A zsírt megolvasztom és kis hőfokon ráteszem a felkockázott hagymát, fokhagymát. Fedő alatt hagyom párolódni, jó sokáig, de tényleg, még sercegni is csak csendben sercegjen. Amikor a hagyma puha és szemmel láthatóan sűrűvé vált, akkor hozzáadom a felkockázott paprikát, paradicsomot, tovább párolom. Ez eltart olyan bő fél órát is akár, ha szükséges egy csésze vizet is öntök rá, amit teljesen elfőzök róla.
Ezek után ráteszem a felkockázott marhanyakat, megsózom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, hozzáadom a gulyáskrémet és felöntöm fél liter vízzel (fazék függő, épp, hogy ellepje a húst) megsózom, majd fedő alatt elkezdem főzni.
Addig főzöm, amíg a húsba bele tudom szúrni a villát, ha kell a vizet pótlom.
Ha a hús elérte a megfelelő állagot, felöntöm vízzel (ez nekem kb. 2 liter vizet fel) és beleteszem a zöldségeket, ekkor szoktam frissen őrölt borsot adni hozzá, valamint egy késhegynyi szerecsendiót. Amikor a zöldségek puhák, megkóstolom, ha kell még sózom.
Mivel apróra vágom (karikázom, ha kell felezem) a zöldséget, így egyszerre megfő minden benne.

GulyáslevesÉn most csicsókafánkkal tálaltam, de pogácsával is szoktam. Persze a friss kenyér is nagyon jó hozzá 🙂

Gulyásleves

Pin It

Vélemény, hozzászólás?