Túrós batyu

Túrós batyu

Vagyis egy igazi vasárnapi reggeli… Mondjuk tejhabos kávéval, ágyba szervírozva…
No, nem nekem, én szervírozom 🙂 De egyszer-egyszer ez is belefér 🙂

A túrós batyuval az iskolai évek alatt ismerkedtem meg, nálunk nem volt “divat”, mi egy buktás család voltunk 🙂 Akkoriban a büfében a tenyeremről lelógó méretű, szaftos túróval alaposan megpakolt és vastagon porcukrozott batyukat szinte minden nap képes voltam tízórai gyanánt megenni.

Ebben biztos közrejátszott az is, hogy már akkor is minden új íz érdekelt, mivel ez nálunk nem volt a menü része, így volt hogy csere kereskedelemmel jutottam hozzá: a Nagyim által csomagolt téliszalámis vagy sonkás szendvicseimért cserébe az egyik fiú szívesen vett nekem a büfében egy túrós batyut 🙂

Azóta eltelt néhány év, szerintem vagy 10 éve nem ettem. A minap ránéztem egy pékségben és felidézve az iskolai emlékeket vettem egyet. Hiba volt. Az egy dolog, hogy azóta megnőtt a kezem és nemhogy nem lóg le a batyu, de el is veszik benne, de száraz, túl cukrozott töltelékével nagyon nem nyerte el a tetszésem. Így gondoltam akkor inkább sütök, egy téli vasárnap reggel igazán alkalmas a túrós batyura. Bár remek receptek vannak fent különböző oldalakon, én maradtam a Nagyim kelt tésztájánál, amibe szinte bármit lehet csomagolni, pl. a tegnapi káposztás párna is azzal készült.

Hozzávalók: 40 dkg finom liszt, 1 db tojás sárgája, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 10 dkg olvasztott vaj, csipet só
Töltelék: 25 dkg túró, 3 evőkanál cukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, mazsola (az enyémben nincs, én nem szeretem), 1/2 citrom reszelt héja

1 tojás a lekenéséhez

A tésztához a tejet meglangyítom (Nagyim mindig így mondta :) ), majd felfuttatom benne a cukorral az élesztőt. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom az olvasztott vajat, a sót és a tojás sárgáját, majd az élesztős tejet. Jól kidagasztom és 1 órát meleg helyen kelesztem.
Közben a túrót villával alaposan áttöröm és elkeverem benne az összes hozzávalót.
Amikor a tészta megkelt, vékonyra nyújtom a tésztát és négyzeteket vágok belőle, attól függően, mekkora batyukat szeretnék.

Túrós batyuA kockák közepére halmozom a túrót, majd a lekenéshez felvert tojással a csücsköket megkenem. Utána összefogom a négy sarkát és kicsit tekerek rajta és enyhén lefelé megnyomom.

Túrós batyuSütőpapírral bélelt tepsibe rendezem és hagyom 10 percet pihenni, utána lekenem a tojással és előmelegített 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöm.

Túrós batyuA forró tejeskávéra tejhabot készítek és már megyek is ébreszteni a családot… Hogy a kávéillat vagy a frissen sült batyu illata hat e ébresztőbben így vasárnapi reggel azt mindenki döntse el maga 🙂 De higgyétek el, egy próbát megér! 🙂

Túrós batyu

 

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?