Teljes kiőrlésű tönköly kifli

Teljes kiőrlésű tönköly kifli

Ez a kifli csak úgy hirtelen felindulásból készült, a tegnapi kenyérsütés közben. Amolyan összecsapott receptecske, de szerencsére ez a végeredményen nem volt érezhető, reggelire el is fogyott a 8 db pici kifli 🙂

Elfeledkeztem róla, hogy ha reggel sütöm a kenyeret, abból bizony reggeli nem lesz, így két út közül választhattam: vagy gyorsan összerakok egy kis kifli vagy zsemle félét, vagy kisétálok a boltba. Nos ez utóbbihoz nem sok kedvem volt, így elcsíptem egy pici kovászt a kenyér kovászából és gyors kifliket sütöttem a segítségével.
Tényleg gyorsan megvolt, egy 20 perces kelesztés után már formáztam is a kifliket, és mire bemelegedett a sütő már mehetett is be a tepsi…

Hozzávalók: 1 evőkanálnyi kovász (leírás a tönköly kenyérnél), 1 csipet friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 1 dl langyos tej, 20 dkg tk tönköly liszt.

A hozzávalókat alaposan bedagasztottam, majd 20 percre meleg helyre tettem. A majdnem duplájára nőtt tésztát kör alakúra nyújtottam és 8 cikkre vágtam. A cikkeket a szélesebb végüknél kezdve feltekertem és sütőlemezen pihentek a kiflik a míg a sütő bemelegedett 220 fokra. A sütő aljába tettem egy rozoga tepsiben 1 dl vizet, ez kb 10 perc alatt elpárolog, jó kis gőzt adva a sütő belsejének, ide kerülnek a kiflik. A 220 fokot 10 perc után 200-ra mérsékeltem, ezen sültek még kb 15 percet. A forró kifliket lekentem tejjel és langyosan elfogyott az összes reggelire 🙂

Teljes kiőrlésű tönköly kifliMi házi májkrémmel ettük, de vajas sajtos kiflinek is ideális választás 🙂

Teljes kiőrlésű tönköly kifli

Pin It

Vélemény, hozzászólás?