Kelt gombócos káposzta

Kelt gombócos káposzta

Nem tudom megmondani honnan származik ez az étel… Valamikor gyerekkoromban ettem, akkor Nyitrán élő rokon, Annus néni főzte nálunk… Azóta sem hallottam még csak hírét sem, pedig…

Annus néni annyira élénken él az emlékeimben, nagyon kedves Nagyim korú hölgy volt, igen, igazi hölgy, egy kicsit törékenynek tűnő, de kemény, dolgos asszony. Nagyon sokat mesélt és én nagyon szerettem a meséit. Sajnos már Ő sincs sok éve köztünk, de meséi, mosolya megmaradt nekem.
És most egy Facebook csoportbeli ismerősnek köszönhetően a kelt gombócos káposztája is tovább él általam.
Történt ugyanis, hogy az egyik csoportban valaki mesélt erről a káposztáról és nekem eszembe jutott, hogy ettem ilyet valamikor nagyon régen. Egyeztettük a receptet, én pedig most megosztom veletek, mert nagyon finom, tartalmas káposzta étel és én nagyon örülök, hogy újra felbukkant az életemben. Ugye, hogy vannak még csodák? 🙂

Kelt gombócos káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 szál füstölt kolbász, 20 dkg húsos szalonna, só, pirospaprika, szemes bors, babérlevél
A gombóchoz: 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál tejföl, 1 teáskanál cukor, 1 tojás, 1 kk. só
30 dkg liszt

Én a gombóccal kezdem, hogy mire felrakom a káposztát megkeljen. A langyos cukros vízben felfuttatom az élesztőt, majd az össze hozzávalóval egyetemben bedagasztom. Az alaposan átdolgozott tésztának nem kell túl lágynak lennie, ha szükséges inkább egy kis lisztet adok még hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen. Meleg helyre teszem és kb fél órája van pihenni.
A szalonnát kockára vágom és kiolvasztom a zsírját egy nagyobb lábasban. Amikor a zsírja kiolvadt, ráteszem az apróra vágott hagymát, fokhagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a vastag karikákra vágott kolbászt (olyan jó ujjnyi szélesre szeletelem), összeforgatom az egészet és már megy is rá a káposzta. Fedő alatt pár percig így párolom, aztán ízlés szerint sózom (érdemes előtte a káposztát kóstolni és úgy sózni!), valamint meghintem a kb 2 kávéskanálnyi pirospaprikával, néhány szem borssal és rakok bele 2-3 babérlevelet, majd az egészet felöntöm annyi meleg vízzel, hogy kb egy ujjnyival a káposzta fölé érjen.
Mire idáig jutok a káposztával, már megkelt a tészta, amiből apró zsemle nagyságú gombócokat formázok és még 5-10 percig pihentetem.
Ha lejárt az idő, alaposan megkeverem a káposztát és egy kanál segítségével kis fészkeket csinálok bele, ahova beleültetem a gombócokat. Lefedem és az elkövetkező 25-30 percben nem emelem fel a fedőt, csak néha megrázom a lábast, hogy ne tapadjon le semmi! Ennyi idő alatt a gombócok megfőnek a lében, gőzben, így már elzárom alatta a tűzhelyet, a gombócokat egyesével megforgatom benne, majd visszateszem a fedőt, amíg megterítek. Tejföllel vagy anélkül egy nagyon tartalmas és laktató ebéd.

Kelt gombócos káposzta

Pin It

Vélemény, hozzászólás?