Vadas marha – zsemlegombóccal

Vadas marha - zsemlegombóccal

Gyerekkorom óta a kedvenceim közé tartozik, de csak azt szeretem, amit Édsanya csinál, aki persze Mamámtól tanulta. Marhán kívül esetleg még vadnyúlból szoktuk készíteni, de az lényegesen ritkább, amióta nincs vadász a családban.

Egy-egy ilyen receptnél mindig elgondolkodom azon, hogy milyen érdekes az ember. Vagy legalábbis én. Sok mindenben nagy újítónak számítok a családban, sokféle étellel szeretek kísérletezni, de vannak olyan gyerekkori ízek, amikhez ragaszkodom és vannak nagy kedvencek, például a rakott krumpli, amit sok-sokféle változatban szeretek 🙂 De a vadas és például a zöldbabfőzelék, csak úgy finom, ahogy Mamám elém tette anno. Persze megkóstolok én bármit, de készíteni csak így készítem 🙂

Hogy milyen is az én a “csoda” vadasom? Hát ilyen:

Vadas marha - zsemlegombóccalHozzávalók: 1 kg marhahús (én a stefániát részesítem előnyben), 1 fej vöröshagyma, 1 kg sárgarépa, 35 dkg fehérrépa, 20-25 dkg zeller, 3-4 babérlevél, só, 5-6 szem bors, 2,5 dl tejföl, 2 nagy evőkanál mustár
Zsemlegombóc: 2 rozsos zsemle felkockázva, 0,4 dl tej, 1 tojás, és annyi tk liszt, amennyiből sűrű nokedli tészta szerű massza lesz, só

A húst és a megtisztított zöldségeket (hagymát egyben!) annyi vízbe teszem ami éppen ellepi, hozzáadom a babérlevelet, szemes borsot és felforralom. Ha forr, elzárom a tűzhelyet, lehűtöm és beteszem a hűtőbe 2-3 napra. Ez a dolog macerás része, de nagyon megéri 🙂

Amikor lejárt az ideje, előveszem, sózom és kis lángon addig főzöm, amíg a hús puha nem lesz. Ekkor kiveszem a húst és a zöldségeket (hagymát kidobom), és leszűröm a levét. A zöldségeket kevés lével összeturmixolom.
Egy fazékban pirítok kb. 2 csapott evőkanálnyi cukrot, erre ráöntöm a zöldséges masszát, hozzáadom a tejfölt, a mustárt és ha szükséges egy kevés lével beállítom a sűrűségét, majd alaposan összeforralom.
Én vissza szoktam tenni a mártásba a felszeletelt húst, de külön is tálalható.

Vadas marha - zsemlegombóccalA zsemlegombócot már évek óta rozsos zsemléből és teljes kiőrlésű lisztből készítjük.
A zsemlét felkockázom és kevés olajon megpirítom. A többi hozzávalóból összeállítom a sűrű tésztát, belekeverem a zsemlekockákat és lobogó forró vízben kifőzöm. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percig hagyom fickándozni őket a vízben, aztán leszűröm, lecsepegtetve tálra rakom, tálalásig melegen tartom.

Vadas marha - zsemlegombóccal

 

 

Pin It

2 hozzászólás a(z) “Vadas marha – zsemlegombóccal” bejegyzéshez

  1. Igen, ez az. Nagyon fincsi! 🙂 Egyetlen apró változtatás, hogy Mami a gombóc tésztájához tett főtt krumplit, 1-2 szemet áttörve. Lehet, hogy ez az ő kis saját változtatása volt, nem tudom. Imádom a vadast! Most nyeldeklek hangosakat. :))

Vélemény, hozzászólás?