“Manci lekváros krémese”

Habos krémes linzer

Az én drága Nagyimnál, bizony sok ilyen elnevezés van 🙂 Akinél evett valami finomat, vagy akitől a receptet kapta, Ő arról nevezte el a sütit. Ráadásul a megsárgult és sok helyen foszlásnak indult lapok sincsenek mindig a segítségemre…

Ezt a receptet régóta nézegetem, de egész egyszerűen nem értettem… Nem emlékszem rá, hogy Nagyim sütötte volna, pedig csak olyan alkotó részei vannak, amit igazán szeretünk. Szerintem ha sütötte is, egyszer kipróbálta, aztán valamiért nem ragadta meg a családot. Én már sokszor átolvastam, de valahogy nem akart össze állni. Talán ez az oka, hogy amikor egy kedves Hölgy a Facebookon egy csoportban felrakta, rögtön felismertem. Mivel fotót is mellékelt hozzá, így azonnal össze állt a kép, hogy bár Judit az eredeti nevén nevezve: Habos krémes linzer -ként tette fel a sütit, ez bizony a “mancis krémes” 🙂 Ennek a fotónak hála, összeállt a kép, hogy is kell összerakni ezt a sütit, megoldódott a rejtély, és nem is voltam rest nekiállni, annyira örültem az új felfedezésnek.

Hozzávalók:

Tészta: 35 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, 4 tojássárgája
A tésztára: 4 tojásfehérje, 5 dkg porcukor, baracklekvár, 15 dkg durvára tört dió
Krém: 1 cs vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 10 dkg vaj, 4-5 evőkanál cukor, 5 dkg porcukor

A tészta hozzávalóiból jól nyújtható tésztát gyúrtam, és egy fél órát a hűtőbe tettem.
2 részre osztottam a tésztát, és kinyújtottam majd a lapokat baracklekvárral megkentem (az elsőt elfelejtettem, így ez lett a teteje) és a cukorral felvert tojásfehérje hab felét rásimítottam megszórtam a tört dióval,

Habos krémes linzer külön-külön 180°C-os sütőben sütőlemezen kb. 10-15 perc alatt megsütöttem.

Habos krémes linzer A felső lapra én tettem negyed diókat is a tört dió mellé.

Amíg a tészta még a hűtőben pihent, megfőztem a pudingot, teljesen hagyományos módon csak egy 1 dl kevesebb tejjel (Itt megjegyzem a FB-on olvasott recept, csak 3 dl tejet tartalmaz, úgy még keményebb lesz a krém, de nekem így is elég jól összeállt)
Amikor a puding kihűlt, a vajat habosra kevertem az 5 dkg porcukorral. Utána a pudinggal is, addig míg sima krémet kapunk. Ezt a krémet kenjük a két lap közé.

Habos krémes linzer Nekünk nagyon ízlett, és ha legközelebb a felső rétegre is kerül lekvár még szebb lesz. Merthogy hamarosan lesz ismétlés az biztos 🙂

Habos krémes linzer Habos krémes linzer

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?