Sonkás spárgás rétes

Sonkás spárgás rétes

Vártam már, hogy megjelenjen a spárga a piacon, gyorsan elkészül, és nagyon szeretjük. Általában a fehérből készül nálunk a leves, a zöldből pedig megannyi finomság. Vagy fordítva 🙂

Spárgát állítólag már az ókorban is fogyasztottak, Hipokratesz írásos jegyzeteiben is fellelhető. A spárga nemcsak finom, hanem magas vitamintartalma mellett, nem tartalmaz koleszterint, viszont tartalmaz sok rostot. Kalória tartalma elenyésző, így fogyókúrázóknak, diétázóknak kifejezetten ajánlott. Gyógyhatásai közül vízhajtó hatása a legismertebb.
Tehát együnk sok spárgát! 🙂

Nos ez a sonkás spárgás rétes nem éppen fogyókúrás, de remek gyors vacsora, vagy vendégváró.

Sonkás spárgás rétesHozzávalók: 1 csomag réteslap, 20 dkg sonka szelet, 12 szál spárga, 1 doboz tejföl (175 gr), 1 doboz (a tejfölös doboz volt a mértékegységem) gríz, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, bors, szerecsendió

A grízt és a tejfölt elkevertem a tojással és állni hagytam, hogy a gríz megszívja magát. A sonkát felszeleteltem, én a füstölt parasztsonkákból vágtam vékony szeleteket, de bármilyen vékony szeletelt sonka jó hozzá. A spárgát megtisztítottam.
Amikor a gríz megdagadt a tejfölben, jó sűrű, de még kenhető állagú massza lett belőle, befűszereztem és elkevertem benne a reszelt sajtot. A felét az az olajjal megkent réteslapokra kentem. Nekem 8 lap volt a csomagban, így 4-4 lapból lett 1-1 rétes. A lapokat egyesével megkentem olajjal, utána jött rá a töltelék. A krémes grízre ráfektettem a sonka szeleteket és ere a spárgát:

Sonkás spárgás rétesMajd a széleit behajtva, a szokott módon feltekertem, a tetejét olajjal megkentem.
180 fokra állítottam a sütőt és hideg sütőbe raktam be a tepsit, kb 30 perc alatt sült meg.

Sonkás spárgás rétesÖnálló, laktató de nem nehéz vacsora, a füstölt sonka és a spárga fejedelmi kiegészítői egymásnak.

Sonkás spárgás rétes

Sonkás spárgás rétes

Pin It

Vélemény, hozzászólás?