Kolbászos-krumplis pogácsa

Kolbászos-krumplis pogácsa

Most igazán olyan időjárás van, hogy június ide vagy oda, nem szentségtörés begyújtani a sütőt, sőt kifejezetten jólesik a belőle áradó meleg…

Gulyásleves készült ebédre, nem gondolkodtam sokáig, hogy mi legyen a második fogás, mert ezt a pogácsát már nagyon régen szerettem volna elkészíteni. Márciusban volt egy gasztro-blogger találkozó, ahol házigazdánk a Csak, mert szeretem.. blog írója ezzel az eszméletlenül finom kolbászos pogácsával várt bennünket. Már akkor elhatároztam, hogy ezt bizony elkészítem a családnak, mert nemcsak különleges, de tényleg nagyon finom is, ráadásul gyorsan elkészül. Az pedig csak hab a tortán, hogy Párom kolbász rajongásának is kedvez 🙂

Nálunk a családban régi hagyomány, hogy tartalmas leves után pogácsa, palacsinta vagy valami hasonló a második fogás. Nyáron persze inkább palacsinta, hogy ne kelljen sütőt begyújtani, de ez a nyár, nem az a nyár…
Viszont ez a pogácsa még a rossz időt is feledteti, egyrészt nagyon szép színével, másrészt ízével… El kell ismernem, tényleg csak úgy lehet befejezni a folyamatos evést, ha elfogy… Szerencsére akkor sült ki, amikor még nem volt senki itthon, így volt módom lefotózni, különben esélyem sem lett volna, ugyanis a sorrend is megfordult, elfogyott a pogácsa, aztán került csak sor a gulyásra 🙂

Kolbászos-krumplis pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg főtt burgonya, 35 dkg liszt,1 pohár natúr joghurt, 2 dkg élesztő, 15 dkg füstölt kolbász, 1 teáskanál cukor, 2-3 teáskanál só, 10 dkg reszelt sajt, 0,5 dl langyos víz, 0,5 dl tej
A megfőtt burgonyát összetörtem, hozzáadtam a joghurtot, az élesztőt a cukorral elkevertem a  langyos vízben és úgy adtam a tésztához, majd a lisztet adagoltam fokozatosan. 35 dkg-ot mértem ki, annyit fel is vett a tészta, a nyújtáshoz használtam még egy keveset. A kolbászt apróra vágva kisütöttem és beledolgoztam zsírjával együtt a tésztába, majd ezután sóztam. 30 perc pihenés után lisztezett deszkán ujjnyira nyújtottam a tésztát és kiszaggattam, majd a tetejét sós tejjel kentem meg és bőven megszórtam reszelt sajttal. 200 fokos előmelegített sütőben kb 20 perc alatt sült nekem szép pirosra.
Kolbászos-krumplis pogácsaMindenkinek jó szívvel ajánlom: ha szereted a krumplis pogácsát azért, ha nem akkor azért, hogy megszeresd! 🙂
Kolbászos-krumplis pogácsaHogy meddig marad igazán friss és puha nem tudom megmondani, percek múlva, már ez a kép fogadott:
Kolbászos-krumplis pogácsa
Pin It

Vélemény, hozzászólás?