Rozmaringos- és zsályás sárgabaracdzsem

rozmaringos sárgabarack lekvár

Azonkívül, hogy több 10 kg sárgabarackból készült az idén lekvár, hagyományos módon, nálam sütőben sütve (részletek itt), valamint ennek nyírfacukros változata, egy kicsit játszottam és elkalandoztam az ízek világában…

A barackkal kapcsolatosan most a Szeretetre hangoltan blog írójától kaptam inspirációt, itt olvastam a rozmaringos sárgabarack lekvárról, aminek ízvilága nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Innen már csak egy lépés volt, ha rozmaringgal finom, akkor a zsályát is be kell vetnem…
Hogy mihez fogjuk enni még nem tudom, de önállóan csemegének valóban fantasztikus ízvilág mindkettő 🙂

fűszeres sárgabaracklekvárHozzávalók: 2 kg sárgabarack, 0,5 kg cukor, 2 evőkanál rozmaringlevél, 1 citrom leve

A sárgabarackot megtisztítottam és nem daraboltam, hanem lusta asszony módjára a kezemmel megtörtem. Hozzáadtam a cukrot és elkezdtem főzni. Amikor már kezdett elfőni a leve, és elérte a megfelelő állagot, beleszórtam a  friss zsályát és belefacsartam a  citrom levét. A zsályának csak a friss csúcshajtásait szedtem le, és bontottam levélkékre. Hagytam hogy “rottyanjon” még egyet aztán már ment is a tisztára mosott üvegekbe, onnan a száraz dunsztba.

rozmaringos sárgabarack A zsályás változat a fentihez hasonlóan készült, csak apró zsálya levelek kerültek a lekvárba egy kis csokor citromfű kíséretében. Sajnos ezt nem sikerült még lefotóznom, mert az üvegből kimaradt kis tányérnyi dzsem, amit a fotózásra szántam a Párom pocakjában landolt, legnagyobb megelégedésére 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?