Fügés kacsapástétommal töltött rétes és a II. Bloggertalálkozóm

fügés kacsahús pástétom

Szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre került a II. Bloggertalálkozó. legnagyobb sajnálatomra a kezdeti lelkesedést nem követte nagy létszámú megjelenés, de akik ott voltunk, remekül éreztük magunkat… 7 leány/asszony, akik igazán nem gonoszok, hanem roskadásig megpakoltak egy asztalt 🙂

Azon már az előző  találkozón elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha tényleg annyian összegyűlnénk, hogy megtöltsük a helyet, mikor így is roskadozik az asztal és úgy nem lehet hazamenni, hogy ne kóstolnánk meg mindent… Na jó, akkor Györgyi padlizsánkréméből biztos nem ettem volna annyit, de az abbahagyhatatlan volt 🙂 (recept majd a fotónál!) Mint ahogy mindenki igazán finomakat sütött-főzött, a hangulatunkat pedig csak javította a csodás helyszín, amely ismét a Villa Neo volt Nagykovácsiban. Pici Juci és Marisz személyében új embereket is megismerhettem személyesen és ismét nem csalatkoztam 🙂 Pixi-vel, Andival, Dinával és Györgyivel pedig az előző találkozó óta is jó kapcsolatot ápolunk, nemcsak az éteren keresztül 🙂 A találkozóról olvashattok Marisznál is és lentebb néhány fotót is megosztok Veletek, de most akkor nézzük mivel is készültem én, erre a “valóságos bloggkóstolóra”

Jó szokásomhoz híven ezt a hétvégét is túlzsúfoltam. Én nem tudom ki hogy van ezzel, én vagy egész hétvégén megyek/megyünk, vagy egész hétvégén itthon vagyunk 🙂 Köztes út ritkán van 🙂 Párom elment ezen a hétvégén a szüleihez szüretre, így már jó előre tudtam, hogy lesz lehetőségem cincogni! No aztán úgy össze cincogtam a programokat a hétvégére, hogy szinte készülni alig volt időm 🙂 Reggeli ébredés után gondoltam végig, hogy bizony kéne hogy vigyek valamit és lehetőség szerint valami finomat… Mivel az előző napokban sokat beszéltünk a társasággal a fügéről és még volt egy kevés a hűtőben, így esett erre a választásom. Először egy diós-fügés rétesre gondoltam, de ismerve a résztvevőket rájöttem, hogy édesség dömping lesz, így egy sós változatot készítettem. Bár nem volt osztatlan a siker – volt aki a kacsahúst nem szereti, volt akinek túl pikáns volt -, de én elégedett vagyok a végeredménnyel és azért néhány elismerést is bezsebeltem 🙂 De ez így is van jól, nem lehet mindenkinek mindenért rajongani és nagyon örülök, hogy ebben a társaságban az őszinteség fontosabb, mint az ajnározás! Remélem, aki kipróbálja, szintén őszintén fog nyilatkozni róla 🙂

fügés kacsahús pástétomHozzávalók: 15 dkg kacsahús (levesben főtt), 10 dkg főtt vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller), 1/2 dl kacsahúsleves, 3 db szép érett füge, 2 db kicsi tojás, 1 mokkáskanál só, csipet rózsabors, késhegynyi szerecsendió, 1 evőkanálnyi friss kakukkfű, zsemlemorzsa (amennyit felvesz), 1/2 dl tejföl, olaj, 1 csomag réteslap

A kacsahúsból levest főztem, de itt bevallom, ez még előző napi projekt volt 🙂 Ebből a levesből emeltem ki az alap hozzávalókat, egy darabka mell és comb formájában, amit bőr nélkül a késé robotgépbe tettem a zöldséggel, a húslével együtt és pépesítettem. Amikor ez a pép megvolt, akkor került hozzá a füge, szintén forgott vele a késes gép párat, majd befűszereztem, a felvert tojással elkevertem és annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, hogy ne legyen folyós az állaga (nekem ez 3 evőkanálnyi volt).
A réteslapokat egyenként megkentem olajjal, sós rétesekhez 4 lapot szoktam használni egy tekercshez, tehát két rúd lesz ebből az adagból. A felső lapot megszórtam kevés morzsával, elhelyeztem rajta a masszát és hagyományos módon feltekertem. A tetejét megkentem egy kevés sós tejföllel és előmelegített 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt készre sütöttem.

fügés kacsahús pástétomA töltelék nyers tojás és zsemlemorzsa nélkül, ízlés szerint kicsit több hússal önállóan is nagyon finom pástétom, pirítóssal egy kicsi frissen őrölt borssal, remek előétel!

Visszatérve a találkozóhoz megmutatom Nektek a délutánunk néhány pillanatát 🙂

Kezdtük azzal, hogy jó gasztrobloggerek módjára kipakoltunk és fotóztunk 😀

Először természetesen a roskadozó asztal, aztán magunkat is 🙂

bloggertalálkozó 2013. 09.

gasztroblogger találkozó - 2013. 09.gasztroblogger találkozó - 2013. 09.gasztroblogger találkozó - 2013. 09.Az asztal után szépen sorban az ételek 🙂 (Megpróbáltam a fotókhoz a recepteket is összeszedegetni, a fotóknál linkként megtaláljátok)

 

gasztroblogger találkozó

A roskadozó asztal egy részlete, ahol feltűnik még Mariszék fantasztikus mangalica szalámija, ivólevei és Györgyi pogácsája is 🙂

Aztán megmutatom a délután csúcspontját, amikor is leültünk kóstolgatni és kellett egy kis pirítós :

gasztroblogger találkozó

Pirítós… mert mi sem vagyunk tökéletesek 😀

A kóstolgatás remek hangulatban telt, nagyon örülök, hogy ez a találkozó létrejött! Remélem sok hasonlóban lesz részünk! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?