Csavart pizzás és sajtos rúd

csavart pizzás rúd

Remek vendégváró, ráadásul ha előző napokban pizzát ettünk, akkor a tésztára sincs gondunk, csak kivesszük a hűtőből és már készülhet is! Az alapötletet a megmaradt pizzatészta adta, no és persze a váratlan, de szívesen látott vendégek…

A napokban írtam le a kedvenc pizzánkat, aminek a tésztája ennek a csavart rúdnak az alapja. Tölteléknek tulajdonképpen bármi választható hozzá, az sem baj ha kicsit darabos, egyre kell figyelni, túl nagy darabok ne legyenek benne, mert akkor a csavaráskor kipotyog a tésztából.
1/2 adag tésztából 20-25 db 20 cm körüli rúd készíthető, attól függően, mennyire nyújtjuk vékonyra a tésztát.

Csavart pizzás rúdHozzávalók:
A tésztához: 1/2 kg liszt, 0,75 dl olaj, 0,5 dl víz, 1,25 dl tej, 1/2 evőkanál cukor, 3 g élesztő, 1nagyobb csipet só, 1/2 mokkáskanálnyi orgeánó
A töltelékhez: 0,5 dl tejföl, 5-10 dkg sajt / 1 dl paradicsompüré, 10 dkg kolbász vagy sonka, 1-2 gomba, só, bazsalikom, oregánó, fokhagyma

A lisztet a tálba szitálom, elkeverem a sóval, oregánóval, majd egy mélyedést túrok bele az öklömmel és ide morzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot és a langyos tejet ráöntöm. Konyharuhával letakarom és hagyom éledezni az élesztőt, úgy 10 percig. Amikor elkezd habosodni az élesztő, hozzáadom a vizet és az olajat és dagasztógéppel alaposan kidolgozom a tésztát. Amikor a tészta kész cipót formálok belőle és letakarva 40 percig pihenni hagyom.
Közben elkészítem a pizzás tölteléket, a paradicsompürét vagy lét felteszem főni, ízesítem a fűszerekkel, elnyomom benne a fokhagymát, és olyan sűrűre forralom, hogy kenhető állagú legyen. A kolbászt/sonkát apróra vágom, a gombával együtt és belekeverem a szószba.

A megkelt tésztát 2 mm vastagságúra nyújtom és kb 2 cm széles csíkokra vágom. Minden második csíkra tölteléket halmozok, nem túl vastagon és befedem egy másik csíkkal

Csavart pizzás rúdA sajtos rudaknál megkentem tejföllel a tésztát és vékony szelet sajtot tettem rá, utána fedtem be.A tészta széleket összenyomkodtam, majd két végüknél fogva ellentétes irányba jól megcsavartam. Kicsit kell vele ügyeskedni, mert én elég vékonyra nyújtottam, de azért megoldható 🙂

Csavart pizzás és sajtos rúdSütőpapíros sütőlapra raktam és egy pici reszelt sajttal még megszórtam, 10 percig hagytam pihenni.  200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt sült meg. Amikor már szép színe van, akkor már biztos jó 🙂

Csavart pizzás rúdCsavart pizzás rúd

Pin It

Vélemény, hozzászólás?