Szilvás füge chutney

Szilvás füge chutney

Az idén nem kényeztetett el minket a természet jó füge terméssel, most az utolsó pillanatban azonban, még megmentettem egy bő kilónyi fügét a bokorról, amit nem mondanék 100%-ban érettnek, de nem volt szívem az enyészetnek adni 🙂

Bújtam néhány órán keresztül a fellelhető recepteket nem teljesen érett füge felhasználására, de nem találtam igazán kedvemre valót. Ekkor jutott eszembe a chutney, ahol nem feltétlen kell édesnek lennie a gyümölcsnek, ráadásul a szilva chutney tavaly nagy kedvencünkké vált, így gondoltam egy merészet és összekombináltam a kettőt. A végeredmény nem okozott csalódást, még a füge iránt nem túl lelkes Édsanyámat is meggyőzte!

Hozzávalók: 1 kg füge, 1/2 kg szilva (magozva mérve), 20 dkg nádcukor, 1/2 dl olívaolaj, 2 dl vörösbor, 20 dkg lilahagyma (salátának való sonka hagyma), 5 kis gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál rózsabors, 1 kávéskanál kardamommag, 1 kávéskanál koriandermag, 2 kávéskanál fahéj, 10 dkg dióbél, 0,5 dl balzsamecet, csipet só, 2 dl száraz vörösbor

A koriander-, kardamommagot, a diót és a rózsaborsot száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, majd mozsárban durvára törtem. Enyhén karamellizáltam a cukrot, majd felöntöttem a borral. A szilvát és a fügét negyedeltem így került a fazékba a cukorra. Hozzáadtam a fűszereket, az apróra vágott hagymát és a négybe vágott fokhagyma gerezdeket. Sűrűn kevergettem, amíg elforrta a vizet és nagyjából lekvár sűrűségű lett. A balzsamecettel beállítottam az ízét, én nagyjából fél dl-t raktam bele, de ez a gyümölcstől is függ, szerintem a legcélszerűbb kóstolással az egyéni ízvilágnak megfelelően beállítani.

Szilvás füge chutneyHúsokhoz vagy grillezett sajtokhoz, gombákhoz ajánlom. Bár én már egy kis üveggel megettem csak úgy pirítóssal is 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?