Kalács rózsa

Narancsos kalács rózsa

Ezt a kalácsot a tegnapi eső ihlette 🙂 Igazából rengeteg dolgom lett volna, de olyan nem szeretem idő volt, hogy semmihez sem volt kedvem. Gondoltam egy finom kalács illata biztos jobb kedvre derít 🙂

Ráadásul tudtam, hogy Páromnak is nem szeretem kedve lesz, mire ebben az esőben hazaér, így mindenképpen szerettem volna a kedvében járni.
Ráadásul volt egy elmentett kalács recept is, amit már igazán időszerű volt kipróbálni, bár nem sokban különbözik a már jól bevált receptektől, de minden újra nyitott vagyok 🙂 Ráadásul kelt tésztáknál egy pici változtatás is sokat számíthat.
A rózsa forma pedig, már csak egy kis játék a tésztával 🙂

Narancsos kalács rózsaHozzávalók: 50 dkg liszt, 7 g szárított élesztő, 2 dl langyos tej, 0,5 dl narancslé, 6 dkg olvasztott vaj, 6 dkg cukor, 3 tk. vaníliás cukor, 1 nagyobb tojás, 1 mokkáskanál só, 1 narancs (vegyszermentes) reszelt héja, 1 tojássárgája a lekenéshez.

Az eredeti recepthez képest annyi változást eszközöltem, hogy a tej mennyiségét csökkentettem fél dl-rel, mivel menet közben kiderült, hogy nincs itthon reszelhető héjú citromom csak narancs, így az intenzívebb narancs íz eléréséhez 0,5 dl narancslé is került a tésztába.

1,5 dl szoba hőmérsékletű tejben, 2 evőkanál cukorral felfuttattam az élesztőt. A lisztet keverőtálba szitáltam és hozzáadtam a maradék tejet, a narancs levét, a cukrot, a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a sót, a felfutott élesztőt, végül a reszelt narancshéjat és kidagasztottam. Alaposan kidagasztva egy rugalmas, könnyű tésztát kell kapnunk, amit aztán 40 percre meleg helyre tettem kelni.

Amikor a tészta megkelt, bő fél cm vastagra nyújtottam és kisebb nagyobb darabokat vágtam belőle, ezek lettek a szirmok, középről a kicsikkel indulva kifele

kalács rózsaA széleire már nem szirmokat tettem, hanem csíkban elvágott tésztát 3 soron keresztül, hogy megtartsa az egészet. így állítottam bele a sütőpapírral bélelt formába

rózsa kalácsLetakarva hagytam pihenni, amíg a sütő felmelegedett 200 fokra. Ekkor megkentem az egészet tojássárgájával, visszavettem a sütőt 180 fokra és 35 percig sütöttem. Figyelni kell a végén rá, hogy a teteje ne égjen meg, ha nagyon sül érdemes sütőpapírral letakarni.

rózsa kalácsNemcsak nagyon finom, de az illata is fantasztikus 🙂

 

 

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?