Birsalmás, fahéjas legyező kalács

fahéjas legyező kalács

Több helyen láttam ezt a kalácsot az elmúlt fél évben és nagyon tetszett. Mivel igazi kalács őrültek vagyunk, így nem volt kétséges, hogy előbb vagy utóbb nálam is elkészül 🙂

Jade konyhája volt a segítségemre a formázásnál, ha valamit nem írtam egyértelműen, olvassátok el Nála, nagyon egyszerű a tanácsait követve elkészíteni 🙂
Nem sokat változtattam a recepten sem, épp csak annyit, hogy a birsalma belekerülhessen a tésztába. Kalandra fel, ha el akarjátok kápráztatni a családot!

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 6+3 dkg cukor, 1 tasak porélesztő, 1,5 dl tej, 6+3 dkg vaj, 2 tojás, csipet só, 2 birsalma (kb 15 dkg volt a reszelt súlya), 2 evőkanál fahéj, tojás vagy cukros tej a lekenéséhez.

3 dkg cukorral elkevert langyos tejben felfuttattam az élesztőt, közben a lisztet a dagasztó tálba szitáltam és hozzákevertem a maradék 3 dkg cukrot.
A birsalmát megtisztítottam, lereszeltem és a liszthez adtam. A liszt közepébe egy mélyedést nyomtam és ide került a felfuttatott élesztő, majd a puha 6 dkg vaj, a két tojás, a csipet só. Alaposan kidagasztottam és meleg helyen 40 percet kelt.

fahéjas legyező kalácsA megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam, 3 dkg olvasztott vajban elkevertem a 3 dkg cukrot és a fahéjat és ezzel megkentem a téglalap alakúra nyújtott tésztát.

fahéjas legyező kalácsA megkent tésztát a hosszabbik oldala mentén 4 egyforma csíkra vágtam

fahéjas legyező kalácsA szélső két csíkot a másik két csíkra raktam és 10 egyenlő kockára vágtam

fahéjas legyező kalácsTéglalap alakú püspökkenyér formába rakjuk kettesével a kockákat, úgy, hogy szépen állva maradjanak, tehát a formát érdemes megtámasztani vagy megemelni

fahéjas legyező kalácsHa nem szilikon formát használunk, akkor a formát ki kell vajazni!
Amikor az összes tészta kocka belekerült, a két végénél fogva kissé megrázzuk, hogy elhelyezkedjenek a kockák. Letakarjuk és fél órát pihentetjük.

fahéjas legyező kalácsElőmelegített 180 fokos sütőbe tettem, miután a tetejét megkentem egy kevés cukros tejjel. 40 perc alatt sült készre. Én a formában hagytam langyosra hűlni.

fahéjas legyező kalácsEgy pohár tejjel remek reggeli vagy uzsonna!

fahéjas legyező kalácsfahéjas legyező kalács

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?