Sárgaborsó leves

sárgaborsó leves

Hirtelen jött (így novemberben 🙂 ) a hideg és hirtelen jött ötletből készült tegnap vacsorára ez a sárgaborsó leves. Talán télen ettünk utoljára, pedig gyors, olcsó és nagyon finom!

Igazán nem is az én ötletem volt, hanem Andi írta be az egyik FB-os csoportba, hogy Ő sárgaborsó levest főz 🙂 Így eszembe jutott, hogy milyen rég volt és a hűvös hétfő estére bizony jó ötlet! A sors iróniája, hogy Ő csak az áztatásig jutott el tegnap, mi pedig vígan bekanalaztuk a forró és pikáns levesünket 🙂 Mert én nem áztatom a sárgaborsót! Én úgy tanultam, hogy gyorsan megfő, felesleges áztatni, csak egy pici trükköt kell bedobni.
Hozzávalók: 10 dkg sárgaborsó, 2 gerezd fokhagyma, 5-10 dkg füstölt szalonna, 1,2 dl víz, só, bors, babérlevél, 1 chili, 2 evőkanál házi vegeta, 1 dl joghurt, 1 nagy fej lila hagyma, 1 evőkanál zsír

Annyi vízben amennyi ellepi felforraltam a sárgaborsót és letakarva félre raktam, kb 15-20 percet áll így. A szalonnának kisütöttem a zsírját, kiszedtem a szalonnát, belenyomtam 1-2 gerezd fokhagymát, leöntöttem a sárgaborsóról a vizet és rá borítottam a szalonna zsírra, átkevertem, felöntöttem 1,2 liter vízzel és fedő alatt főtt, amíg puha nem lett. A vízbe került só, bors, és házi vegeta, babérlevél.
Amikor puha, akkor belekevertem egy kis pohár joghurtot, és belevágtam egy apróka chilit, így hagytam forrni 2-3 percig és kész. 1 evőkanál zsíron sütöttem lila hagymát és felmelegítettem a szalonnát a tetejére. Tálaláskor pár csepp balzsamecetet kap még.

sárgaborsó levesGyors leves, gyors fotó, gyors leírás – kivételesen 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?