Márton napi vörösborban pácolt sült libacomb

márton napi libacomb

Márton napján ki libát nem eszik, egész éven át éhezik… – tartja a népi mondás és ezen a napon az asszonynak nincs is más dolga, minthogy a libára legyen gondja… Kivételesen azt hiszem jó asszony voltam, ma tényleg (majdnem) csak a libasültemre vigyáztam 🙂

Nagy liba lakoma ugyan nem lesz, de azért egy kis sült libacomb, tört krumplival és dinsztelt káposztával asztalra kerül ma nálunk is.Ha igazán babonás nem is vagyok, de a jó libasültet szeretjük, így remek alkalom ez egy kicsit libáskodni 🙂
Márton napi szokásokról és néhány kedvenc blogomról válogatott libaságról a tavalyi Márton napi bejegyzésemben olvashattok.

Úgy döntöttem összevonom az új bort és a libát, így új vörösborban pácolt libacombok kerültek a sütőbe.

márton napi libacombHozzávalók: 2 db libacomb, 2 szál rozmaring, 0,5 l vörösbor, sóTört krumplihoz: 0,5 kg burgonya, a kisült libazsírból 0,5 dl
Dinsztelt káposzta: 1 kg káposzta, kevés zsír, só, bors, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet

A libacombokat beáztattam a vörösborba 1 napra és 1 éjszakára a 2 szál rozmaringgal, majd reggel lecsepegtettem és alaposan bedörzsöltem sóval. Tűzálló tepsibe tettem, egy fél dl vizet öntöttem alá és fóliával letakarva 180 fokos sütőben sütöttem egy órát, utána levettem róla a fóliát és megpirítottam, időnként a zsírjával meglocsolva.

A tört krumplihoz, a meghámozott burgonyát sós vízben megfőztem és amikor a liba már kisült, annak zsírjával összetörtem.

A dinsztelt káposztához és a felaprított káposztát előző este lesózom, másnap alaposan kinyomkodom és kevés zsiradékon fedő alatt elkezdem dinsztelni. Amikor már puha a káposzta megszórom cukorral, erős tűznél jól összeforgatom és végül pici ecettel ízesítem.

Ha a mai napi libán múlik, nem leszünk éhesek, sőt szomjasak sem,  az elkövetkező egy évben 🙂

márton napi libacomb

Pin It

Vélemény, hozzászólás?