Póréhagymás pite

póréhagymás pite

Vendégváró falatoknak készült eredetileg, de egy gyors vacsorának is bármikor megállja a helyét. Gyors és egyszerű, de annál finomabb…

Nagyon szeretem ezeket az apró pitéket, hiszen hamar készen van, bármivel tölthető és ha véletlen maradna belőle, hidegen is fogyasztható.

Amilyen gyors és egyszerű a recept, olyan gyors leszek most én is 🙂

Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg vaj, 20 dkg liszt (én fehér tönkölylisztet használtam), csipet só -ha nagyon nem akar összeállni, akkor egy pár csepp langyos víz, de tényleg csak pár csepp.
A töltelékhez: 10 dkg reszelt sajt (nálam most trappista volt), 5 dkg füstölt reszelt sajt , 1 dl tejszín, 1 tojás sárgája, 30 dkg póréhagyma, olíva olaj, só, bors, szerecsendió

A tésztát gyorsan, de alaposan összedolgozzuk, majd legalább fél órára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni. Ez a mennyiség egy normál pite formához, vagy 6 darab kis linzer formához (én abban sütöttem) elegendő.
A tölteléket összeállítjuk, a reszelt sajtokat összekevertem és félre tettem belőle 6 csipetnyit a piték tetejére, Az olajon megfonnyasztottam a karikára vágott póréhagymát, majd hozzáadtam a tejszínt, fűszereket ízlés szerint, belekevertem a  sajtot, majd levettem a tűzről és elkevertem benne a tojássárgáját.

Póréhagymás piteAmikor a tészta kész, kinyújtjuk lisztezett felületen, majd beletesszük a formába. Én egy picit elő szoktam sütni előmelegített 160 fokos sütőben, de épp csak annyira, hogy már ne ragadjon ha hozzányúlok.

Póréhagymás piteUtána belesimítom a tölteléket, megszórom a sajttal és visszateszem a sütőbe.

Póréhagymás pite180 fokon sütöttem, amíg a sajt szépen rápirult.

póréhagymás pite

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?