Sajtos fonottka

sajtos kalács

Kalács mániánk egyik újabb megnyilvánulása… Semmi ördöngösség nincs benne, csak egy kis jó fajta reszelt sajt kell hozzá, és máris megvan a mennyei reggelire való 🙂

Bár gyönyörűen süt a nap mifelénk, azért már zord idő van, vad szél és a hópelyhek is megcsillannak, nemcsak ablak dekoráción, de az udvaron is táncot járva a szélben.
Mivel ma is, holnap is késő estig tartó elfoglaltságom van, arra gondoltam sütök valamit reggelire, ami holnap is jó lesz, szívesen esszük mindketten kétszer is. Mi más lehetne ilyen, mint a kalács, ami jól variálható, szeretjük mindketten sósan, édesen egyaránt. Hogy biztosra menjek egy kis sajtot hívtam segítségül, így még ízletesebb csemegét készítve.

sajtos kalácsHozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt cheddar sajt, 1 tojás a lekenéshez

A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, a 3 dkg lisztet rászórtam a tetejére és 20 percre félre tettem. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, majd belekevertem az élesztős tejet és az olvasztott vajat, tejfölt és a reszelt sajtot. Alaposan kidagasztottam, majd egy órára letakarva meleg helyre tettem.

Mikor duplájára kelt, 10 egyenlő gömböcre osztottam, a gömböcökből hurkákat sodortam és kettesével összefontam őket. Így pihentek a fonottkáim letakarva egy 20 percet, majd lekentem őket a felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sültek.

sajtos kalácsNagyon szeretnivaló reggeli, langyosan egy pohár tejjel vagy teával (párom sugdossa, hogy kis kolbásszal 🙂 ), de hidegen is finom lesz holnapra. Ilyenkor örülök, hogy konvektorom van a konyhában, ha ráteszem egy 10 percre, fantasztikusan finom, langyos sós kalácsom lesz holnap reggel is 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?