Cseréptálban sült karácsonyi kalács

karácsonyi kalács

Ez a kalács szintén ajándékba készült, de lehet az ünnepi asztal dísze is. Mutatós és a tálat sütés után úgy dekorálhatjuk, ahogy szeretnénk… Ha ajándék, akkor személyre szabott üzenet is kerülhet rá, mint nálam…

Akkor is fantasztikus dolog ez a kalács, ha nem  ajándékba szánjuk, hiszen keveset kell mosogatni utána 🙂 Egy edényben sül és ugyanabban kerülhet az asztalra 🙂 Egyébként is, Karácsonykor is kötelező a kalács – nálunk 🙂
Én ajándékba adtam, így egy kicsit dekorálva, a cserépen a karácsonyi jó kívánságokkal, celofánba csomagolva került a megajándékozotthoz, akinél így celofánba karácsonyig is puha marad… ha kibírja, hogy az illatos csomagot nem bontja fel előbb 🙂

cserépben sült kalácsHozzávalók:  35 dkg liszt, 40 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 35 g puha vaj, 2 tojássárgája, 20 g élesztő, 1 mokkáskanál só, 170 ml langyos tej, 2 evőkanálnyi rum, 1 csipet mézeskalács fűszerkeverék, 5 dkg aszalt áfonya, 5 dkg mazsola, 5-5 dkg kandírozott narancs és citromhéj, 5 dkg aszalt füge, 5 dkg apróra vágott ét csoki
A lekenéshez: 1 tojás sárgája

A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt és hagyom felfutni. A lisztet átszitálom hozzáadom a sót, a fűszert, a tojásokat, a vajat, majd a felfutott élesztőt és a rumot,  alaposan összedolgozom. Legvégül kerülnek bele az aszalványok és a csoki. Meleg helyen 20 percig kelesztem, aztán kicsit átnyomkodom és fél órára visszateszem a melegbe.

A cseréptálat beáztattam, majd lecsepegtettem és kibéleltem sütőpapírral. A megkelt tésztát megsodortam kissé, hengert formáztam belőle, amit megtekertem, kör alakba húztam, és az egyik végét alá tettem, míg a másikat alulról a kör közepén felhúztam. Így került a tálba, ahol letakarva 20 percet pihent még.

cseréptálban sült kalács200 fokra állítottam a sütőt és a hideg sütőbe tettem a kalácsot. Amikor elérte a 200 fokot, akkor visszavettem 160-ra és így sült kb 50 percig. Nekem a felénél le kellett takarni sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje, érdemes ránézni időnként. A tálban hagyom kihűlni, viszont a tálat rácsra teszem, hogy a cserép alsó részén lévő lyukon át is szellőzőn a tészta, ne fulladjon be!

karácsonyi kalács

Pin It

Vélemény, hozzászólás?