Sültoldalas birsalma mártással

sütőzacskóban sült oldalas

Sütőzacskóban sült oldalas. Nem tudom ki és hogyan találta fel a sütőzacskót, de áldom érte! 🙂 Nagy segítség, hiszen zsiradék nélkül, istenien finom omlós lesz benne minden és ha nem lennék a pirosra sült, akár kicsit megkapatott húsok megszállottja, még mosogatni sem kéne annyit 🙂

Valamikor az őskorban felfedeztem a sütőzacskót 🙂 Nos azóta oldalast szigorúan kétféle módon sütök, sütőzacskóban vagy cseréptálban. Egyik finomabb, mint a másik, csak a sütőzacsis módszer kicsit egyszerűbb.

A sok karácsonyi finomság után, valami egyszerű étekre vágytunk és szinte egyszerre mondtuk Párommal, hogy fokhagymás oldalast kéne sütni 🙂 Ennek akadálya nincs, még az előző malackodásból volt is a fagyasztóban oldalas, úgyhogy gyors olvasztás, majd sózás után repült is bele a sütőzacskóba.

fokhagymás sült oldalasHozzávalók: 1 kg oldalas, 1 fej fokhagyma, só, bors
Mártás: 2-3 birsalma, 1 fej hagyma, 3-4 fokhagymagerezd jól felaprítva,  8-10 evőkanál nádcukor, 5 evőkanál szójaszósz,  5 evőkanál mustár, 1 evőkanál Worcestershire-szósz, 5 kávéskanál füstölt paprika (áldom az eszem, hogy füstöltettem paprikát Anyósékkal 🙂 ), 2 evőkanálnyi reszelt gyömbér, 1 dl ketchup, 2 ág kakukkfű levele, 2 teáskanál tabasco, 0,5 dl vörösbor ecet, 2 evőkanál mazsola, csipet só

Az oldalast besóztam, borsoztam, megpucoltam a fokhagymát és a hússal együtt egy sütőzacskóba tettem

fokhagymás sült oldalasBekötöttem, tepsibe tettem, 4-5 lyukat szúrtam a zacskóra és 200 fokra állított sütőbe toltam. 40 perc múlva felvágtam a zacskót és hagytam had piruljon a hús.

A mártáshoz a birsalmákat betettem a tepsibe az oldalas mellé és 20 percig sütöttem, ezután kivettem. Megpucoltam, kicsumáztam és apróra kockáztam.
Ez egy darabos mártás, ami remekül ki fogja egészíteni az omlós húst és a pürét.
A cukrot száraz kis lábasba tettem elkezdtem olvasztani, amikor már kapott egy pici kreolos árnyalatot rátettem a felkockázott birsalmát, felkavartam és ment bele a hagyma, fokhagyma, és sorban minden hozzávaló egy-egy kavarással elválasztva egymástól az ecet kivételével. Onnantól számolva, hogy minden benne volt, csendes hőmérsékleten hagytam rotyogni 20 percet, ekkor hozzáadtam az ecetet, elkavartam és csipet sóval ízesítettem. 5 perc után elzártam és melegen tálaltam a hús mellé.
Amolyan darabos barbecue szósz, amit a birsalma nagyon megbolondít.

fokhagymás sült oldalasfokhagymás sült oldalas

Pin It

Vélemény, hozzászólás?