Pirított diós sütőtökkel töltött sous vide sertés felsál – a konyhafőnök ajánlata

Pirított diós sütőtökkel töltött sous vide sertés felsál

Egy igazi téli asztalra való sütőtökös sertés tekercs, amihez ínycsiklandó chutney jár… Hogy kell-e hozzá köret, azt mindenki maga döntheti el, de önmagában is igazán laktató, esetleg egy kevés pirított hagymás tört burgonyát ajánlanék…

Hozzávalók (10 főre):

sertés felsál 1 kg,
sütőtök 1 kg
dió 0,10 kg
sárgarépa 0,50 kg
alma 1 kg
lila hagyma 0,50 kg
balzsamecet 0,2 l
cukor 0,30kg
só, őrölt fekete bors, curry por, kurkuma, koriandermag

A sütőtököt  hosszában félbevágjuk a magokat kikaparjuk , sütőben 180 fokon 30-40percig sütjük.
A diót serpenyőben szárazon megpirítjuk , majd durvára tördeljük. Ezt a folyamatot megismételjük a koriander maggal is.
Elkészítjük a tölteléket, a sütőtök belét kikaparjuk és késsel majdnem pépesre daraboljuk. Hozzáadjuk a fűszereket: csipet só,  őrölt fekete bors, curry por, kurkuma , és egy       kevés megtört pirított koriandermag. Végül hozzáadjuk a megtört pirított dióbelet és az egészet jól összedolgozzuk.

A húst nyitott szeleteléssel felszeleteljük jól kiklopfoljuk sózzuk. Megkenjük a töltelékkel majd feltekerjük. Vákuumfóliába helyezzük és szuvidáljuk*  70 fokon 6-7 órán keresztül.

*(A sous vide eljárás (magyarosan: szuvidálás) egy főzési eljárás, légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó alacsony hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb, mint más esetben, viszont az alacsony hőmérsékletű, lassú főzési eljárással olyan ételeket készíthetők, melyek víz- és ízvesztesége elhanyagolható – minden a szuvidálásról itt)

Akinek hiányzik a berendezése hozzá, azért a hús elkészíthető otthon is, tegyük a megtöltött felsált sütőzacskóba és alacsony hőfokon süssük két órát. Az eredmény egy fenséges sült hús lesz, ha nem is szuvidálva, de a család nem fog panaszkodni 🙂

Elkészítjük a  chutney-t: Az almát kicsumázzuk majd lereszeljük, a sárgarépát is a tisztítás után lereszeljük. A lila hagymát apró kockára vágjuk. Serpenyőben kevés olajon cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a lila hagymát. Amikor a hagyma már jól megfonnyadt hozzáadjuk a reszelt sárgarépát jól összeforgatjuk a hagymával. Hozzáadjuk a lereszelt almát egy csipet sót és tört pirított koriandermagot és a balzsamecetet. Az egészet jól összeforraljuk.

Sütőtökkel töltött sertés tekercsTálalás előtt ajánlott a húst kihűteni a könnyebb szeletelés érdekében, majd újra felmelegíteni és a chutney-ra rakni a képen látható módon.

Pirított diós sütőtökkel töltött sous vide sertés felsál

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?