Szexi svéd zsemle – Jamie Oliver nyomán

áfonyás kelt zsemle

A decemberben megálmodott Szakácsmustra folytatódik, jelenleg Marka a játékmester és Jamie Olivert szemelte ki, hogy górcső alá vegyük. Személy szerint örültem a választásnak, bár nehéz feladat elé állított.

Ahogy Marka írja a játékfelhívásban, legnagyobb kedvencét ajánlja, akitől minden könyve megvan. Nos, nekem könyvem tőle egy sincs, de műsorait egy időben rendszeresen néztem és szerettem a hányaveti stílusát. Nekem kissé szétszórt, kissé túl bolond, de az “összedobált” receptjeinek a zömét szívesen kóstolnám 🙂 mondjuk az a része a dolognak folyamatos vigyorforrás nálunk, ha valami hiányzik a konyhából, csak menjünk ki a kertbe és tépjünk egy kis ezt, meg azt… Hát persze 🙂 De az tény, hogy például a 30 perces receptjeiért oda vagyok 🙂 Másik kedvenc műsorom az volt, amikor különböző helyeken járt és onnan főzött specialitásokat. Hát ez a  süti is egy ilyen műsorból való, de már csak nagyon haloványan emlékeztem rá… Tulajdonképp csak arra emlékeztem, hogy volt egy jó kinézetű áfonyás kelt tésztája, így kerestem utána és meg is találtam a honlapján a szexi svéd zsemlét.

Miért szexi és miért zsemle, ne kérdezzétek, de egy biztos, nagyon finom! Kicsit macerás ugyan “szépre” készíteni, de mindent feledtet a végeredmény! Készítés közben ugyan azt mondtam P.-nak, hogy akár milyen finom, tuti nem csinálok többet, de ezt nagyon gyorsan visszavontam az első falatok után 🙂

áfonyás kelt tekerentyűHozzávalók: 80 dkg liszt, 3,5 dl tej, 7g élesztő, 10 dkg nádcukor, 5 dkg olvasztott vaj + 1,5 dkg vaj, 2 nagy tojás, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 mokkáskanál só,
Töltelék: 40 dkg áfonya, 7,5 dkg nádcukor, 1 narancs – reszelt héja is, + 3 + 3 dkg nádcukor, 1,5 dkg hideg vaj

Nekem fagyasztott áfonyám volt itthon, így azzal kezdtem, hogy kivettem a fagyasztóból, szűrőtálba tettem és hagytam csepegve olvadozni.
A tésztához a langyos tej felében egy kevés cukorral felfuttattam az élesztőt, közben az olvasztott vajat, a maradék cukrot (Jamie porcukrot ír, én maradtam a nádcukornál, valamint Ő 20 dkg cukrot ír, de szerintem tökéletes volt a felével!), tejet, tojást, sót, kardamomot, elkevertem és kb 60 dkg liszthez adtam. Hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és elkezdtem összedolgozni. Az ekkor még elég ragadós masszát alaposan kikevertem, majd hozzáadtam a többi lisztet és tésztát dagasztottam belőle. 1 órára meleg helyre tettem.

A lecsöpögtetett áfonyából kivettem kb az 1/4 részét és félretettem, a többit kicsit megtörtem (Jamie szerint össze kel törni, de én nem akartam 🙂 ) és elkevertem a 7,5 dkg nádcukorral, a narancs (vegyszermentes!) héjával és a levének a 2/3 részével.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nagyjából téglalap alakúra nyújtottam, úgy, hogy kicsit nagyobb legyen, mint egy A/4-es lap mérete. Majd megszórtam az áfonyával.

áfonyás kelt zsemleA sarkait behajtottam középre és kicsit megnyomkodtam

áfonyás kelt zsemleMajd félbehajtottam és így is alaposan megnyomkodtam

áfonyás kelt zsemleAztán félbevágtam és mindkettőt négy részre. Ezeket a csíkokat kézzel megnyújtottam és az ujjam köré csavarva az egyik végét a lyukon megtámasztva készültek a zsemlék. Sajnos erről nincs fotó, mert jó maszatos munka, ha három kezem lenne akkor a harmadik is kellett volna hozzá 🙂

A tepsi sütőpapírral béleltem, majd a hideg vajból apró kockákat vágtam és elszórtam a tepsin, amit megszórtam nádcukorral. Így ültettem rá az áfonyás zsemléket, a tetejüket kicsit megnyomtam kézzel és rászórtam a maradék áfonyát, a 3 dkg nádcukrot és meglocsoltam a félretett narancslével.

áfonyás kelt zsemleLetakartam és 25 percig pihentettem. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és nagyjából 25 perc alatt készre sült.

áfonyás kelt zsemleFergetegesen jó illata van és nagyon finom!

áfonyás kelt zsemleAz alja kissé ragadós, a tésztája rugalmas, puha, az áfonyáról pedig nem kell ódákat zengenem 🙂 Bár ez nem Jamie Oliver egyszerű receptjei közül való, de megérte a bűvészkedést!

áfonyás kelt zsemleáfonyás kelt zsemle

 

 

 

Pin It

4 hozzászólás a(z) “Szexi svéd zsemle – Jamie Oliver nyomán” bejegyzéshez

  1. Láttam ezt a részt. 🙂 Katonaságnál volt éppen, és kis kempingasztalon ügyködött, miközben a háta mögött masíroztak a magas szőke srácok. 😀 Annyira maszatos volt már nála is készítés közben, hogy végig mosolyogva csóváltam a fejem, hogy na, erre tuti nem veszel rá pösze brit! 😀 Bár, ha hiszek neked, és miért ne, akkor érdemes a plafont is összekenni lila manccal. :))

Vélemény, hozzászólás?