Gorgonzolás kenőke

Gorgonzolás kenőke

Gondolom nem vagyok egyedül vele, hogy a mindennapi reggeli vagy tízórai iskolás gyerekekkel elgondolkodtat, hogy mi is kerüljön az asztalra. A mű dolgokat már évek óta igyekszem kerülni, amit lehet inkább magam készítek…

Mivel nincs tehenészetünk, így a vaj, sajt készítése nem mindennapos, de azért jó alapanyagokat igyekszem ezekből is vásárolni.
A gorgonzola sajt régóta nagy kedvenc, ezt a típusú olasz sajtot már a 11. században is ismerték, készítették. Sőt, még előbb is, de a ma ismert márványos jelleget nagyjából ekkor nyerte el. A jó minőségű gorgonzola nem tartozik az olcsó sajtok közé, de remek alapanyag lehet egy sajtkrém készítéséhez, így “szaporítva” már nem is olyan vészes áru csemege 🙂

Gorgonzolás kenőkeHozzávalók: 10 dkg gorgonzola, 2 dl házi joghurt, 5 dkg házi vaj, 1 kisebb sonka hagyma (vagy snidling)

A joghurtot sűrű szövésű textilbe kötöm és kb 2 óra alatt lecsöpögtetem. A lecsepegett savót felfogom és péksütemény vagy kenyér készítéshez félreteszem. A sonka hagymát apró kockákra vágom (érdemes minél lágyabb ízű hagymát adni hozzá, hogy ne uralkodjon el az íze), majd az összes hozzávalót egy tálba rakva alaposan kikeverem. Fogyasztás előtt legalább egy éjszakára hűtőbe rakom, hogy alaposan összeérjenek az ízek.

Gorgonzolás kenőkeLefedett dobozban a hűtőben akár egy hétig is tárolható. Tálaláskor aki szereti a diót, durvára tört és száraz serpenyőben pirított dióval érdemes megszórni a szendvicset, ha még különlegesebb íz élményre vágyunk 🙂

Gorgonzolás kenőke

Pin It

Vélemény, hozzászólás?