Sajtkrémes haltekercs grillezett almával és zöldségszalmával – a konyhafőnök ajánlata

Boros István konyhafőnök

A közétkeztetésben is fontos szempont, hogy a hús mentesen étkezők, vegetáriánusok is találjanak megfelelő ételeket. Fontos, hogy túl lépjünk a “ja, vega kaja, hát rántott sajtot tudok ajánlani” – sokszor elhangzó mondatokon…

Hozzávalók 10 főre:
tengeri halfilé 1,5kg,
trappista sajt  0,20kg,
füstölt sajt 0,20kg,
tej 0,5 l,
vaj 0,20kg,
liszt 0,25kg,
alma 1kg,
sárgarépa 1,5kg,
petrezselyem zöld 4 csomag,
cukkini 1 kg,
só, őrölt fehér bors, szerecsendió, cukor, fahéj őrölt, oregánó

A halszeleteket megsózzuk kicsit megborsozzuk majd állni hagyjuk.
Elkészítjük a besamel mártást: Vajat olvasztunk majd beletesszük  a lisztet jól összekeverjük vigyázva arra hogy ne piruljon meg. Amikor már jól felmelegedett a liszt a vajban akkor hozzáadjuk folyamatos kevergetés közben a forró tejet. Majd az egészet lassú tűzön simára keverjük, adunk hozzá sót, borsot, őrölt szerecsendiót.
A forró sűrű mártásba belekeverjük a sajtokat, elég csak feldarabolni nem fontos reszelni. Az egészet jól összedolgozzuk, majd kihűtjük.
A  kihűlt masszát a halszeletekre helyezzük és felgöngyöljük majd hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük, olajozott tepsire rakjuk és sütőben 15-20 percig 130 fokon megsütjük (önthetünk alá egy kis vizet is, így jobban párolódik).

Grillezett alma: Az almát kicsumázzuk majd cikkekre vágjuk, sütőlemezre helyezzük forró sütőben 200 fokon enyhén barnára sütjük (ha van a sütőn grillező funkció akkor azt használjuk). Az elkészült forró almát megszórjuk egy csipet cukorral és őrölt fahéjjal.

Zöldségszalma: A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a petrezselyem levelét apróra, a szárát pedig egészbe hagyjuk. A cukkini felét felcsíkozzuk a maradékot pedig vékony karikára vágjuk.
Serpenyőben kevés olajon átpirítjuk a sárgarépa csíkokat (nem kell puhára) majd hozzáadjuk a petrezselyem szárakat az egészet jól összeforgatjuk. Majd hozzáadjuk a csíkozott cukkinit és az apróra vágott petrezselyem zöldet és egy csipet oregánót. Az egészet összedolgozzuk. A karikára vágott cukkinit forró serpenyőben megpirítjuk (elég csak az egyik felét).

Boros István konyhafőnökHa ez elkészült tálalhatjuk is. Ha egy nagyobb tálra vagy tálcára tálaljuk ,akkor képen látható módon.

De ha adagokban szeretnénk tálalni akkor alulra helyezünk cukkinikarikákat, ráteszünk egy kevés grillezett almát, zöldségszalmát és végül a haltekercseket.

Boros István konyhafőnök

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?