Pogácsa, nemzeti színekben

pogácsa nemzeti színekben

Március 15-e sok szempontból szívemnek kedves ünnep. Szeretem a történelmet és különösen szeretem az 1800-as éveket. Ha abban a korban éltem volna, biztos a március ifjak közt lettem volna 🙂

Nemzeti lobogókkal díszített városainkban, falvainkban, gyönyörű napsütésben ünnepelhetünk ma. Bár délutánra azt ígérik a jósok, hogy elromlik az idő, most még igazi márciusi tavaszban gyönyörködhetünk. Hogy ne csak lelkünk öltöztessük ünneplőbe ezen a napon, egy igazán különleges pogácsát sütöttem.
Bár az átlag pogácsánál egy kicsit szöszölősebb elkészíteni, de a végeredmény mind külsejében, mind ízében igazán megér egy kis fáradozást.

Pogácsa, nemzeti színekbenHozzávalók: 60 dkg finomliszt + még kb 10-15 dkg, 30 dkg főtt burgonya (vagy krumplipüré), 15 dkg zsír, 1 evőkanál szárított élesztő (vagy 3 dkg friss), 175 gr tejföl, 2 db tojás + 1 fehérje a kenéséhez, só
A zöld pogácsához 1 csokor medvehagyma, 1-2 evőkanál olívaolaj
A piros pogácsához 3-4 evőkanál sűrű paradicsompüré, 1 evőkanál ketchup

A pogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, a 60 dkg lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe rakjuk a tejfölt és a zsírt, rászórjuk az élesztőt, majd az alaposan áttört burgonyát, ráütjük a tojásokat és sózzuk. Ezután kívülről befele történő forgatással alaposan összedolgozzuk. Amikor a tészta már kezd alakulni, de még nem válik el rendesen az edény falától, három részre vesszük. Az egyik marad fehér, ezt csak alaposan átgyúrjuk. A másik részhez hozzáadjuk az olívaolajjal pépesre eldolgozott medvehagymát és annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A harmadik részhez a paradicsompüré és a ketchup kerül, majd ezt is összegyúrjuk még egy kevés hozzáadott liszttel. A gömböcöket tálcára tesszük és konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük

60 dkg finomliszt 20 dkg főtt, tört krumpli 15 dkg margarin v. vaj 0,5 dl olívaolaj 2 csapott kk szárított élesztő 2 db tojás 1,5-2 dl tejföl v. zsíros joghurtNekem a zöld kicsit nagyobb lett, több lisztet vett fel.

A megkelt tésztát egyesével. lisztezett pulton kinyújtottam, majd egymásra raktam és még nyújtottam rajta egy keveset, bár itt nem a nyújtás, hanem a tészta összedolgozása volt a cél. Ezután pogácsaszaggatóval kiszaggattam, jó szorosan, hogy minél kevesebb legyen a “veszteség”, hiszen az már ebben a formában nem használható fel. (A maradék szélekből összetekerve kis rudakat sütöttem.)
Sütőpapírral bélelt tepsin 20 percig pihentek a pogik,

pogácsa, nemzeti színekbenmajd tojásfehérjével megkenve 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt sültek meg.

pogácsa, nemzeti színekbenFinom puha, remekül passzolnak az ízek és szerintem nagyon mutatós is 🙂

Mi így lobogóztuk fel az asztalunkat! 🙂

pogácsa nemzeti színekbenMint az egyik fázisfotón látható, a medvehagymás tészta kicsit több lett, mint a többi, így a maradékot hűtőbe tettem , majd másnap sütöttem belőle: sajtos medvehagymás papucsot Tehát ez a pogácsa tészta remekül hűthető nyersen és finom frissen, melegen tálalható akár másnap!

 

Pin It

Egy hozzászólás a(z) “Pogácsa, nemzeti színekben” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Sajtos-medvehagymás papucs - Jamie Oliver "Ballon" habverő

Vélemény, hozzászólás?