Sajtos-medvehagymás papucs

Sajtos-medvehagymás papucs

Még mindig medvehagyma… és még lesz is egy darabig, míg kapható friss a piacokon, vagy gyűjthető az erdőben… Egyszerűen imádom, nem tudok ráunni 🙂 Remélem Ti sem unjátok még 🙂

Ennél a receptnél a megmaradt pogácsa tésztámat használtam fel, mert már a készítéskor láttam, hogy a zöldből kicsit több lett a kelleténél. Viszont két okból is jó hogy maradt belőle: 1. nagyon finom reggelink volt másnap, 2. kiderült, hogy ez a tészta remekül elvan a hűtőben másnapig, így vendégváró pogácsának is remekül használható. Sőt, nemcsak pogácsának használható, vékonyabban is süthető, így sem száraz!

Szóval egymás után két nap pogácsát nem akartam sütni, így születtek meg ezek a sajtos papucsok, nagy-nagy elégedettségünkre. A tészta receptjét is idemásolom újra, már leosztva “csak a zöldre”, így ebből kb 10-14 db papucs lesz.

Sajtos-medvehagymás papucsHozzávalók: 25 dkg finomliszt + még kb 10 dkg, 10 dkg főtt burgonya (vagy krumplipüré), 5 dkg dkg zsír, 1 kávéskanál szárított élesztő (vagy 1,5 dkg friss), 60 gr tejföl, 1 db kisebb tojás + 1 fehérje a kenéséhez, só, 1 csokor medvehagyma, 1-2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg cheddar sajt
A pogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, a 25 dkg lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe rakjuk a tejfölt és a zsírt, rászórjuk az élesztőt, majd az alaposan áttört burgonyát, ráütjük a tojásokat és sózzuk. Ezután kívülről befele történő forgatással alaposan összedolgozzuk. Amikor a tészta már kezd alakulni, de még nem válik el rendesen az edény falától, hozzáadjuk az olajjal pépesre darált medvehagymát és annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Tálcára tesszük és konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.
Ha hűtőbe tesszük, akkor a pihentetés előtt háztartási fóliába (folpackba) tesszük és megy a hűtőbe, sütés előtt vesszük ki, akkor pihen egy 20-30 percet és úgy folytatjuk innen:

A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtottam, majd késsel nagyjából egyforma kb 8 x 8 cm kockákra vágtam. Ezek közepére helyeztem 1-1 vékony sajt csíkot, nem reszeltem, mert úgyis felolvad 🙂

Sajtos-medvehagymás papucsA képen látható módon a két szembe sarkot egymásra hajtottam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Amíg a sütő melegedett, kb 15 perc, addig pihentek a tepsiben, majd lekentem tojással és 25 perc alatt a 180 fokos sütőben megsütöttem.

Sajtos-medvehagymás papucsLangyosan isteni finom, de hidegen is ízletes!

Sajtos-medvehagymás papucsSajtos-medvehagymás papucs

Pin It

Egy hozzászólás a(z) “Sajtos-medvehagymás papucs” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Sajtos-medvehagymás papucs - Jamie Oliver "Ballon" habverő

Vélemény, hozzászólás?