Sárgarépa főzelék, lyoni hagymával

Sárgarépa főzelék

Gyerekkoromban csak füttyös főzeléknek hívtuk, mert sok más kiskorúval egyetemben engem is azzal beszéltek rá a sárgarépa evésre, hogy egyem, mert különben nem fogok tudni fütyülni…

Aha, de minek kéne tudnom, mikor Nagyim minden fütyülési próbálkozásom azzal csitította el, hogy egy lány nem fütyül, mert akkor sírnak az angyalok… 🙂 Persze erre a saját maga által létrehozott ördögi körre nem gondolt és én is már csak kamaszként jöttem rá, akkor pedig csak a szócsata kedvéért hoztam szóba, hiszen imádtam a sárgarépa főzeléket. 🙂 Alapvetően én mindent főzeléket szerettem, ahogy Nagyi csinálta, bár nem volt túl változatos a repertoárja, voltak az egyszerű tejfölös habarásos “fehér” főzelékek, és volt egy két rántásos, de abból nagyon kevés. De én szerettem ezeket és van egy-kettő, amit a mai napig úgy szeretek, ahogy Ő csinálta 🙂

Most ez a sárgarépa is Nagyi módon készült, mivel barátnőmtől kaptam egy nagy kosár isteni finom saját kertjében termesztett sárgarépát, így egyszerűen egy kevés tejföllel habarva, s mivel zsenge gyerekként is inkább még egy tányér főzeléket kértem, mint húst hozzá feltétnek, így a mostani főzelék is lyoni hagymával került tálalásra.

Sárgarépa főzelékHozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 1/2 l víz, 200 g tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, tej, csipet só
1-2 fej hagyma, liszt, olaj a sütéshez

A répát meghámozom, majd a nagyobbik lyukon a reszelőn lereszelem. Az olajat felmelegítem egy lábosban, ráborítom a répát, alaposan átforgatom rajta, vigyázva, hogy ne kapjon oda, majd felöntöm a vízzel, megsózom. Mivel a reszelt répának nem kell sok idő, így talán öt percig főzöm a forrástól számítva. A tejfölben elkeverem a lisztet és ezzel behabarom a répát. Őszinte leszek, én nem csinálok ezeknél a főzelékeknél semmiféle hőkiegyenlítést a habaráskor, de még sosem lett csomós 🙂 Határozott mozdulatokkal belekeverem a habarást a forró főzelékbe és tényleg jól elkeverem benne. Arra szoktam figyelni, ha nagyon sűrű a tejföl akkor pici tejjel meghígítom, hogy könnyebben kikeverhető legyen. még öt perc alacsonyabb hőmérsékletű főzés a habarás után és a főzelék ezzel kész is.

A lyoni hagymát sokszor kérdezik hogy kell csinálni, pedig olyan egyszerű és sok ételt feldob az édeskés sült hagyma.
A hagymát kicsit vastagabb (úgy 3-4 mm) karikára vágom, a karikákat szétszedem, egy magasabb falú tálba teszek lisztet és ebbe alaposan beleforgatom a hagymát. Az alapos lisztezéshez egyébként lehet zacskót is használni: egy zacskóba bele a liszt és a hagyma, a zacskó száját befogni és alaposan összerázni. Bő forró olajban sütöm és közvetlen sütés előtt egy csipet sóval megszórom a hagymát, így még ropogósabb lesz 🙂

Sárgarépa főzelék

Pin It

Vélemény, hozzászólás?