Meleg ráksaláta

meleg ráksaláta

Ráksaláta készítéséről azt gondolhatnánk, hogy időigényes és bonyolult dolognak tűnik, ráadásul sokan azt mondják drága mulatság… Most mutatok egy nagyon egyszerű receptet, ami pillanatok alatt elkészül, és az ára sem nyirbálja meg a családi költségvetést…

Én mindenféle tengeri herkentyűt nagyon szeretek, így a garnéla is bekéredzkedik időnként a konyhába. A napokban ráadásul akciós volt a gyorsfagyasztott garnéla farok az egyik boltban, így született ez az ebéd.
Egyébként is készültem egy meleg saláta ebédre, mivel a VKF! (Vigyázz! Kész! Főzz! – itt olvashatsz róla bővebben) háziasszonya Zöld Múzsa ezt a témát adta meg. Mindenképpen egy meleg salátát szerettem volna, készíteni, mert ez itthon annyira méltánytalanul el van hanyagolva.
Mi is az a meleg saláta? Tulajdonképp nem is meleg, inkább langyos, a lényeg, hogy egy rövid hőkezelésen esik át a zöldség és a hozzáadott hús vagy halféle. Meleg salátát frissen sült húsból (leginkább csirkéből) vagy halfélékből készíthetünk. Jelen esetben használt rák is nagyon alkalmas rá, hiszen igazán kevés idő alatt elkészül.

meleg ráksalátaHozzávalók: 15 dkg garnéla farok (ez előfőzött, fagyasztott volt), 1 kaliforniai paprika, 1 kisebb cukkini, 1 póréhagyma, 1/4 jégsaláta, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbér, 5-6 bazsalikomlevél, szőlőmagolaj, citromlé, só, bors

A rákot kiolvasztottam szobahőmérsékleten, addig a saláta hozzávalóit összevágtam.
A paprikát csíkokra, a salátát apró kockára, a cukkinit, póréhagymát vékony karikára, a fokhagymát és a gyömbért lereszeltem.
A szőlőmagolajat megmelegítettem a serpenyőben, a meleg olajra szórtam a reszelt fokhagymát és gyömbért, átkevertem, majd hozzáadtam a póréhagymát.A serpenyő alatt nagy lángon égett a gáz, így gyorsan összeforgattam a hozzávalókat és már tettem is bele a cukkinit és a paprikát és az apróra vágott bazsalikomlevelet. 3-4 perc alatt kétszer összeforgattam az egészet, megsóztam, megborsoztam, belekevertem a salátát  és rászórtam a rákot.

meleg ráksalátaEkkor elzártam a gázt alatta és kb 2 evőkanálnyi citromlével meglocsoltam, majd ismét összeforgattam az egészet.

meleg ráksalátaMíg a rák átmelegedett és közben a saláta langyosra hűlt kenyeret pirítottam.
A pirítósra halmozva tálaltam, tálaláskor frissen őrölt borssal még megszórtam.

meleg ráksaláta

Pin It

Vélemény, hozzászólás?