Pasci süteménye

Pasci süteménye

Tegnap egész nap csavarogtunk, költözni segítettünk egy rokonnak, majd piknikeztünk P. volt munkahelyén 🙂 Szuper nap volt, nagyon jól éreztük magunkat… Hazaérve egy kicsit megpihenni ültem csak a gép mellé, de megláttam ezt a receptet és annyira megtetszett, hogy gyorsan megsütöttem 🙂 Így lett a vacsoránk a Pasci süteménye

Terikénél egyébként is mindig csodákra bukkanok, de most Ő osztotta meg ezt a süteményt, a Facebook oldalán, együtt egy “fejhívással”, hogy akinek van kedve süsse meg, mert neki valahogy nem úgy sikerült ahogy várta. Elolvasva a receptet elsőre nagyon megtetszett, gondoltam úgysincs sütink, jó lesz vacsorára és reggelire is, így gyorsan hozzáláttam. Terike tapasztalatait is felhasználva készült a süti, ami egyébként viszonylag gyorsan megvan és tényleg fantasztikusan finom!

Pasci süteményeHozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, csipet só, 3 tojás, 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 2 kávéskanál cukor, 20 dkg cukor, kb. 10 dkg kókuszreszelék, 1 evőkanál vaníliás cukor (ez nem szerepel az eredeti receptben, de nekem bele kéredzkedett 🙂 )

A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a liszthez adtam, hozzá a margarint (nem akartam eltérni a recepttől, de egyébként sem vagyok margarin ellenes, ha az jó minőségű!), a csipet sót és vaníliás cukrot, közben a tejjel és 2 kávéskanál cukorral elkevert élesztő felfutott, így az is ment bele és alaposan összegyúrtam. Nagyon jó állagú, lisztezett deszkán jól nyújtható tésztát kaptam.

A tésztát egyelőre gombós formájában pihenni hagytam, amíg elkészült a bele való. Félig felvertem a tojásfehérjéket, majd hozzáadagoltam a 20 dkg porcukrot, miközben folyamatosan kavartam. Ezután gőz fölött kemény, fényes habbá vertem (kb 5-7 perc).

A tésztát lisztezett felületen kinyújtottam 50×35 cm-es téglalappá, jó vékonyra. Erre került a tojásfehérjéből készült hab. Beterítettem vele a tészta több mint 3/4 részét, a felső részen hagytam ki egy kb 4-5 cm széles csíkot (én mindig magamtól felfele tekerem a tésztát ezért fent hagytam ki, ha valaki fordítva csinálja, értelemszerűen fordítva kell kihagyni is), így kb 2 cm vastagon állt a hab rajta. Ezt alaposan megszórtam a kókuszreszelékkel, nem mértem meg sajnos a kókuszt, de ahol hab volt, ott mindenhol beborította a kókusz, mint egy jobb fajta havazás után a hó a kertet 🙂
A recept szerint szorosan kell feltekerni, de ennyi habbal ez szerintem lehtetlen, amennyire engedte a hab azért igyekeztem szorosan tekerni, a végét pedig visszahajtottam a tésztára, hogy ne jöjjön ki sehol a hab.
A recept szerint a tekercsből pogácsaszaggatóval kell félholdakat vágni. Hát elsőre meglepődtem az eredményen, de végül szerintem nagyon mutatós lett a végeredmény, nem tudom így kell e kinéznie, de nekünk nagyon tetszik! Egy nagy (8 cm átmérőjű) és vékony anyagú fém pogácsaszaggatót használtam, mindig csak félig a tészta rúdra téve. A kiszaggatott süteményt pedig egy lapos széles tésztalapát segítségével tettem át a sütőpapírral bélelt tepsire. Így néztek ki sütés előtt:

Pasci süteményeEzeket a formákat és a kibuggyanó fehérjét a pogácsaszaggató alkotta 🙂

170 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt sült meg.

Pasci süteményeEgyedül a feltekerése macerás egy kicsit, no meg fura, hogy szaggatjuk a tekercset, de megéri a fáradozást, mert fantasztikusan finom, így másnap is 🙂 Igazi régimódi sütemény, köszönöm Terikének ezúton is, hogy megismertetett vele 🙂

Pasci süteménye

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?