Görögdinnye kalács, avagy hogyan készítsünk kalácstésztából görögdinnyét :)

Görögdinnye kalács

Már úgy ennék görögdinnyét… 🙂 Azt hiszem ez a gondolat olyan mértékben fészkelődött be az agyamba, hogy játszottam kicsit a kalács tésztával és így megszületett a görögdinnye kalács, ami a család gyermek tagjai körében igazán nagy sikert aratott… Na jó, a felnőttek sem utasították vissza 🙂

Tulajdonképp nem tettem mást, csak a színekkel játszottam kicsit. Édsanya közölte is, hogy valószínűleg megőrültem, hogy ilyenekkel képes vagyok vacakolni, de annyira szeretem 🙂 Oké, Édsanyát is 😀

A kalács tésztája a jól bevált foszlós kalács, a színek pedig természetes anyagokból és egy pici “rásegítéssel” ételfestékből álltak össze, ami ízében is különlegesen finom kalácsot eredményezett. A pirosnál a meggyszörp volt az alap, a zöldnél pedig zöld pisztáciából készített liszt, amit a mennyiségeknél is figyelembe kell venni!

görögdinnye kalácsHozzávalók: 60 +10 dkg liszt, három tojás sárgája, egy kocka élesztő, 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 4 + 1/2 dl tej, csipet só, 2 evőkanál nádcukor
1/2 dl meggyszörp, 1-2 csepp piros folyékony ételfesték
10 dkg zöld pisztácia lisztté őrölve, 1-2 csepp zöld folyékony ételseték
10 dkg sütésálló csokicsepp, ez lesz a dinnyemag

A tészta készítését a hagyományos módon kezdem, felfuttattam az élesztőt a cukros tejben, majd a 60 dkg lisztet átszitálva, az élesztővel és a többi hozzávalóval kidagasztottam a tésztát.

FONTOS! A plusz liszt és tej nem a tészta alapba megy, később kell majd!

A kész tésztát félbe vettem, az egyik feléhez adtam a meggyszörpöt, a piros festékkel, a csokicseppeket és kb a 10 dkg plusz lisztet, így kaptam újra jó állagú tésztát, ami félre tettem.
A másik felet szintén félbevettem, az egyik rész maradt a fehér, ahhoz nem nyúltam, majd a másik részbe belegyurmáztam a pisztácia lisztet és a zöld festéket. Ha szükséges néhány csepp olajjal lehet puhítani a tésztát, hogy az eredetihez hasonló állagú legyen.

Nekem így néztek ki a kész gombócok, remélem látszanak az arányok:

Görögdinnye kalácsLetakarva bő fél órát kelesztettem, majd kicsit átmozgattam a tésztát, de már nem gyúrtam és következett az összeállítás.

A piros tésztából gömböcöt formáztam, majd a fehér tésztát akkorára nyújtottam, hogy bele tudjam csomagolni a piros gömböcöt:

Görögdinnye kalács

A fehér tészta széleit megkentem a félretett tejjel és utána összefogtam

Görögdinnye kalácsA zöld tésztával is hasonlóképp jártam el. Arra érdemes figyelni, hogy úgy nyújtsuk a tésztákat, hogy a szélei legyenek vékonyabbak, hiszen alul úgyis összefogjuk

Görögdinnye kalácsGörögdinnye kalácsAmikor kész, így néz ki a még éretlen, akarom mondani sületlen görögdinnye 🙂

Görögdinnye kalácsA gömböcöt sütőpapírral bélelt formába tettem és 20 percig hagytam pihenni sütés előtt. Én tortaformában sütöttem, de bármilyen kerek forma megteszi, a lényeg, hogy körbe legyen még 1-2 cm helye a tésztának, de ne több, hogy szépen emelkedjen.
Előmelegített 180 fokos sütőben bő 30 perc alatt sült meg.

Íme felvágás előtt a görögdinnye kalács, látszik, jó érett dinnye, már kicsit megrepedt 😀

Görögdinnye kalácsKinek – kinek igénye szerint szeletre és cikkre vágva tálaltam, de szigorúan a kertben, hogy nem maszatoljon az apró nép a dinnyével 🙂

Görögdinnye kalácsGörögdinnye kalácsÉdes görögdinnye, kevés maggal 🙂 Napsütéses gyereknapot kis és nagy gyereknek egyaránt! 🙂

Görögdinnye kalács

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?