Mentalikőr, aperitifnek vagy egy hűsítő limonádé koktélhoz

menta likőr

Már igazán terebélyes a menta a kertben, de szeretném ha folyamatosan nőne, így időnként “lekaszálom” 🙂 Most is ez történt, de kivételesen nem szörp, hanem mentalikőr készült belőle… Lehet több szörp nem is lesz mentából? 🙂

Annyira finom lett ez a likőr, hogy kezdek azon gondolkodni, hogy vagy kell még mentát ültetni vagy felhagyok a szörp készítéssel 🙂 Az előbbi jobb megoldásnak tűnik, mert a szörp is nagyon finom hűsítő a nyári melegben 🙂

A történet úgy kezdődött, hogy valamilyen süti receptet keresgetve megtaláltam Nagyi receptkönyvében a likőrök című részt. Nagyikám minden évben készített néhány üveg likőrt, amit aztán karácsonykor különböző szép üvegcsékbe töltve ajándékozott el, illetve tett a karácsonyi asztalra… Különlegesen szép üvegei voltak és különleges likőrös poharai, kedvencem egy kék színű kis pohár volt, talán egy még megvan belőle valahol 🙂 Már akkor is “kacat mániás” voltam, így nem a likőr izgatta a fantáziám, hanem a szép üvegcsék, pohárkák… Na jó, amikor a csoki likőrjét először kóstolhattam, abba is beleszerettem, de az egy másik történet, azt majd karácsonyra elkészítjük 🙂 Arra, hogy mentalikőrt valaha készített-e nem emlékszem, de a recept egyszerű így gondoltam kipróbálom. Mondhatom jó döntés volt, mert bár maga a likőr is finom, de limonádéba öntve maga a hűsítő csoda 🙂

menta likőrHozzávalók: 1 nagy csokor menta (legalább 20 – 30 dkg), 20 dkg kandiscukor, 1 citrom (vegyszermentes héjjal), 1/2 liter vodka
Amennyiben látványos élénk zöld italt szeretnénk, akkor 1-2 csepp zöld ételfesték

A mentát leszedtem, átválogattam a leveleket, hogy rossz ne kerüljön bele, majd leöblítettem, hogy bogár se kerüljön az italba 🙂 Az így előkészített mentát kézzel kissé megtörtem és szárastól, levelestől a felét egy literes befőttes üvegbe hajtogattam. Erre szórtam a cukor felét, majd a citromkarikák felét, utána újra menta, cukor és citrom volt a sorrend, végül az egészet felöntöttem a vodkával.

menta likőrAz üveget lezárva, sötét, hűvös helyre tettem két hétre, naponta egyszer megráztam.

A rázogatástól persze a rétegek elmozdultak, de így jobban oldódik a cukor

menta likőrKét hét után a mentalikőrt sűrű anyagon átszűrtem üvegbe, és adtam hozzá 1 cseppnyi zöld ételfestéket. De tényleg csak 1 cseppnyit, mert alapvetően zöldes barnás a likőr, csak épp annyi kell bele, ami élénkíti a zöld színt. Én magam is a mesterséges anyagok ellen beszélek mindig, de azt gondolom, ennyi “csalás” belefér 🙂

menta likőrAz elkészült mentalikőrt újabb 4-6 hétre lezárva a kamra polcra tesszük – szólt a Nagyi jó tanácsa… Nos ez nálunk nem következett be, mert annyira jó illata volt, hogy megkóstoltuk. Magában erős menta ízű ital, de 3 dl limonádéba 2cl mentalikőr valami fergetegesen finom frissítő 🙂

menta likőr

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?