Tökfőzelék

tökfőzelék

“Mindenki másképp csinálja…” – ez lehetne sok más mellett a tökfőzeléknek is a mottója, legalábbis a baráti, ismerősi körömben még nem találkoztam két egyformán elkészített tökfőzelék recepttel…

Nálam így készül frissen gyalult tökből, és hidegen is, melegen is nagyon szeretjük, egy meleg nyári estén mint például a napokban volt, remek választás vacsorára.

tökfőzelékHozzávalók: 1 kg gyalult tök, 1 csokor friss kapor, 200 g tejföl, 1 púpos evőkanál keményítő (vagy liszt), 1/2 l tej, kb 1 l víz, só, 0,5 dl olívaolaj

Én nem szoktam előre lesózni a tököt, mert nem szeretem, ha összeesik.
Lábasba öntöm az olajat, rá teszem a friss tököt és alaposan összeforgatom. Nagyjából öt perc alatt többször átkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy pont ellepje és hozzáadom a 1/2 liter tejet, megsózom.

tökfőzelékAmikor forr behabarom a tejföllel kikevert keményítővel (vagy liszttel), megszórom az apróra vágott kaporral és elzárom alatta tűzhelyet. Lefedem és10 percig úgy hagyom.
Tetszés szerinti feltéttel tálalom, bár én magában szeretem a legjobban.

tökfőzelékÖtlet: ha langyosan feltét nélkül eszem, a 3-4 csepp frissen facsart citrommal szoktam megbolondítani 🙂

 

Pin It

Egy hozzászólás a(z) “Tökfőzelék” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Tökfőzelék - Jamie Oliver Extra szűz olívaolaj

Vélemény, hozzászólás?