Mini mandulás falatka rebarbarával, Rachel Allentől a szakácsmustrára

mandulás falatka

A szakácsmustra játékot még decemberben indítottam és azóta is igyekszem a fordulókon részt venni és a különböző szakácsokat mustrálni a játék keretein belül.

A mostani forduló Dina Világa által megnevezett szakács, név szerint Rachel Allen és receptjei körül forog. Rachel Allen nekem pontosan az egyszerű receptjei miatt oly kedvemre való, így most egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető sütit választottam Tőle, méghozzá egy videó alapján 🙂 Ha már a süti egyszerű, legyen bonyolult a megfejtése 😀
Ami különösen tetszett benne, hogy tényleg pár perc alatt összerakható, a rebrbara miatt igazán aktuális, bár viszonylag sok cukor van benne, de liszt mentes! 🙂 Erre mondják, a fél siker is siker 🙂

mandulás falatkaHozzávalók: 20 dkg rebarbara, 15 dkg porcukor, 5 dkg tisztított darált mandula, 5 dkg vaj, 1 dl víz, 75 ml habtejszín

A rebarbarát meghoztam, apró darabokra vágtam és az egy dl vízben elkevertem 5 dkg porcukrot, majd felforraltam (mert én így tanultam) ebbe beledobtam a rebarbarát. 1 perc után levettem a hőforrásról és letakarva hagytam kihűlni.
5 dkg mandulát a késesbetétű robotgépben megőröltem és kikevertem a vajjal és 5 dkg porcukorral. Ebből a masszából kanalaztam a formába.
Nos a forma egy érdekes dolog, valami pici kosárka forma, vagy hasonló az ideáli, én kipróbáltam a kis pite sütő formát is, ami lényegesen nagyobb (úgy 7-8 cm lehet az átmérője), az nem annyira jó ehhez a sütihez. A lényeg, minél apróbb a forma, annál élvezetesebb a végeredmény, szerintünk 🙂
Szóval a masszából egy-egy kiskanálnyit tettem a formába (a nagyobba többet), de nem kell elegyengetni, csak úgy a kanálról egy másik kanállal lekotorni a forma közepébe, amolyan lusta asszonyosan és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Akinek kételye lenne, hogy a massza szépen elterül, annak a kedvéért lefotóztam kb. 3 perc sütés után:

mandulás falatkaNagyjából 5 perc alatt készre sülnek, figyelni kell rá, mert hamar túl pirulhat! Én szilikon formában sütöttem, ebből langyosan nagyon könnyen kijött, de Rachel (ha már együtt sütöttünk, legyen csak így 🙂 ) szerint ha nem várjuk meg, hogy teljesen kihűljön könnyen kijön bármilyen formából…

A tejszínhabból habot verünk, a megmaradt 5 dkg porcukorral, a kihűlt rebarbarát lecsepegtetjük, de szirupos lét felfogjuk. és nincs is más hátra, int tálalni 🙂
Alulra a mandula falatka, rá egy kis kupac rebarbara, rá a tejszínhab és egy kevés lével megcsorgatni. A létől az egyébként ropogós falatkák felpuhulnak, így érdemes adagonként tálalni tányérra.

mandulás falatkaVéleményem: A mandulás falatkák nálam önmagukban is megállják a helyüket, remek ropogtatni való, nagyon finom! A mandula rebarbara páros nagyon jó együtt, bár én sajnáltam kissé hogy az azonnal el nem fogyasztott falatkák elvesztették a ropogós tészta, lágy rebarbara kontrasztját.
Nekem a tejszínhab valahogy nem passzol a rebarbarához, de őszinte leszek én alapvetően nem szeretem a tejszínhabot 🙂 De összességében tényleg érdemes kipróbálni, a mandulás tartlet (ahogy az eredeti receptben szerepel a neve) receptét pedig megjegyezni 🙂

mandulás falatka

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?