Kelt zserbó háromszög

Kelt zserbó háromszög

Tökéletes zserbó íz, csak kicsit más formában… Mert zserbóra vágytam, de nem volt kedvem lapokat nyújtani, meg az is az igazsághoz tartozik, hogy befészkelte magát a fejembe, hogy inkább valami olyan süti kéne, amit egyszerűen felkapunk és szaladunk tovább 🙂 Hát így születtek a zserbó háromszögeim 🙂

Az már csak hab a tortán, hogy a tökéletes íz hatáshoz kevesebb lekvár kell, ami nem elhanyagolható szempont, mert bizony elfogyott már a baracklekvárom nagy része 🙂 Tésztának azt az édes kelt tésztámat használtam, amit általában a töltött édes kelt tésztáknál szoktam, például az epres pudingos párna alapja is ez.

Kelt zserbó háromszögHozzávalók: 35 dkg liszt, 1/2 élesztő, 2 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás sárgája-fehérje szétválasztva, 1,5 dl tej, csipet só
Töltelék: 15 dkg darált dió, egy kis üveg baracklekvárCsokimáz: 3 evőkanál cukrozatlan  kakaó, 2 evőkanál cukor, 2 evkanál víz, 5 dkg vaj

Az élesztőt langyos tejben a 2 evőkanál cukorral felfuttattam, hozzáadtam az átszitált  liszthez, majd a puha vajjal, és a tojás sárgájával összedolgoztam, legvégül került bele a csipet só. Fényesre dagasztottam. Letakarva a konyhapulton kelesztettem a duplájára.

Amikor megkelt, kinyújtottam téglalap alakúra, megkentem vastagon baracklekvárral, majd megszórtam a dióval.

Kelt zserbó háromszögFeltekertem, mint amikor csigát akarunk készíteni, majd egy éles késsel készültek a háromszögek, egyszer jobbra, egyszer balra fordítva a kést

Kelt zserbó háromszögKelt zserbó háromszögAz így kapott háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, majd addig pihentek letakarva, míg a sütő felmelegedett 180 fokra.

Kelt zserbó háromszög20 perc alatt készre sültek.
Ezalatt elkészült a csoki a tetejére: kis lábasban összeforraltam a vizet a kakaót és a cukrot – a víz a kakaó minőségétől függően lehet kevés a 2 kanál, nagyon kis kanalanként érdemes hozzáadni pár cseppet, ha szükséges. Alaposan kiforralom, miközben folyamatosan kevergetem, kb 5 perc. Amikor kész, leveszem a tűzről és belekeverem a vajat. Langyosra hűtöm, de időnként megkeverem. A kisült tésztát megcsurgatom vele.

Kelt zserbó háromszögKelt zserbó háromszög

Pin It

Vélemény, hozzászólás?