Habos túrókocka rebarbarával

Habos túrókocka rebarbarával

Bár tombol a piros gyümölcsök szezonja és sorban készülnek nálunk is a meggy, ribizli, málna variációk, leginkább persze a téli hónapokra lekvárok, dzsemek formájában, de volt még néhány rebarbara száram és valami könnyű, gyors és kalória szegényebb édességre vágytam. A habos túrókocka pontosan ilyen, és bármilyen gyümölccsel is elkészíthető 🙂

Én valami könnyűt ettem volna, Édsanya pedig rákóczi túrós után olvadozott a piaci cukrász pultja előtt… No az Ő cukrának az igazán ne kell, így azzal csábítottam el onnan, hogy csinálok neki valami hasonlót, de kihagyjuk a lisztet, cukrot belőle és akkor nyugodtan csemegézhet 🙂

Azonkívül, hogy liszt- és cukormentes még egy nagy előnye van ennek a habos túrós kockának, sok tojásfehérjét elnyel a tetején a hab, ha van felesleg 🙂 Mert szebb lett volna, ha nekem is lapul a hűtőben néhány felesleges fehérje, de nem volt, így be kellett érnem egy kicsit laposabb változattal 🙂

Habos túrókocka rebarbarával Hozzávalók: 75 dkg túró, 200 g tejföl, 100 g eritrit, 1 tojás + 3 tojás sárgája, 100 g teljes kiőrlésű tönköly dara, 1/2 kávéskanál vanília kivonat, csipet só, 35 dkg rabarbara
A tetejére 3 tojásból a kemény habbá vert fehérje

A túrót alaposan összetörtem és kikevertem a tojásokkal és az eritrittel. Ezután adtam hozzá az összes többi hozzávalót, a rebarbara kivételével és fél órát pihenni hagytam. Közben a rebarbarát megpucoltam, kb centis darabokra vágtam és leforráztam.

Amikor a pihenő idő lejárt, belekevertem a túrós masszába a rebarbarát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem. Én egy gáztepsinyi méretű tepsit választottam, így laposabb, kockák lettek, de lehet kisebb tepsiben, magasabbra, de akkor a sütési időt emelni kell.
Előmelegített 180 fokos tepsiben sütöttem, légkeveréssel, 30 percig. Mikor megsült, a keményre felvert tojáshabot a tetejére öntöttem, elsimítottam, majd 120 fokra visszaéve a sütőt rászárítottam. A sütőben hagytam kihűlni.

Habos túrókocka rebarbarával Csak teljes kihűlés után szeletelhető, mert nagyon könnyű a “tészta”.

Habos túrókocka rebarbarával Írtam a bevezetőben, hogy bármilyen gyümölccsel elkészíthető, arra azért figyelni kell, hogy a gyümölcs ne engedjen levet, mert elázhat a “tészta”.

Habos túrókocka rebarbarával

Pin It

Vélemény, hozzászólás?