Vörösborban sült meggy

vösörborban sült meggy

Tavaly végigsöpört az Internetező gasztronauták között a vörösborban sült meggy láz 🙂 Én is készítettem egy kis adagot próbaképpen, bevallom  nehéz volt a két és fél üveg mennyei finomságot beosztani a télen, annyi mindenhez lehet használni 🙂

A recept nálam kissé átalakult, kimaradtak belőle a fűszer és a rum, mivel rumos meggyet egyébként is tettem el, de az eredeti verziót is biztos, hogy érdemes kipróbálni, itt találjátok. Volt szerencsém kóstolni ebben a formában eltett meggyet, hát csoda finom 🙂

Mivel húsok mellé is kiváló alapanyag, így idén már nem kísérleti mennyiség, hanem (3-szor) 2 kg meggy végezte be nálunk vörösboros meggyként, remélem ez a mennyiség már kitart a jövő évi meggy szezonig 🙂
Ebben a verzióban a vörösbor kissé karakteresebben jön elő és terveim szerint a visszamaradt “meggylé” lesz a meggybor likőr alapanyaga, ami Nagyim régi családi receptje, de erről majd később 🙂

Írtam, hogy húsok mellé is kiváló, mi például vaddisznó ragu és tócsni mellé kínáltuk az Etyeki Piknik Főzőversenyén, ahol vadételek készültek sparhelten és bográcsban

vösörborban sült meggyHozzávalók: 2 kg kimagozott meggy, kb 1,5 l jó minőségű vörösbor, 25 dkg nádcukor

A kimagozott meggyet elrendeztem a tepsiben, akkora sütőtálat vagy tepsit érdemes választani, amiben kényelmesen elfér, nem túl zsúfolt. megszórtam a cukorral és felöntöttem kb 6 dl vörösborral.

vösörborban sült meggy180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 2 órát sütjük. Én egyszer átkevertem a mennyiség miatt, úgy 1,5 óra elteltével, hogy mindenhol valóban süljön a meggy.

Mikor a meggy megsült, lezártam a sütőt és bent hagytam addig, míg a maradék bort felforraltam, épp csak annyira, hogy forrni kezdjen. Ekkor a meggyet üvegekbe rendeztem és a forró borral felöntöttem, majd lezártam és fejre állítottam az üvegeket kb 5 percre,  aztán száraz dunsztba hagytam kihűlni.

vösörborban sült meggy

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?