Kiflikoch a nagyim csodafegyvere :)

kiflikoch

Ismét Nagyikám konyhájából hozok egy finomságot, méghozzá egyik nagy kedvencüket. Őszintén szólva nem is értem, hogy a lassan két éves blogra ez eddig miért nem került fel, hiszen sűrűn kerül a családi asztalra ez a rokonság által csak “kiflis-ízé”-nek titulált, becsületes nevén kiflikoch elnevezésre hallgató finomság 🙂

Talán már meséltem róla, hogy szombatonként sokszor egy tartalmas leves és valamilyen édes finomság volt a menü Nagyinál. Nos ez a kiflikoch is azok közé a laktató finomságok közé tartozik, amik egy bablevessel, egy gulyással, vagy bármilyen ragulevessel tökéletes párost alkotnak.

kiflikochHozzávalók: 8 db kifli, 8 tojás, 20 dkg darált dió, 20 dkg nádcukor, ½ liter tej, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, zsír és morzsa a tepsi aljára

A kiflit felkarikázzuk és egy nagy tálba tesszük, a tepsit kikenjük, morzsával kiszórjuk. A felkarikázott kiflire rászórjuk a diót, mazsolát összekeverjük, közben felforrósítjuk a tejet. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgájában elkeverjük a cukrot, vaníliás cukrot. A meleg tejjel leöntjük a kifliket és jól összekeverjük, majd ráöntjük a tojások sárgáját ezzel is elkeverjük, végül belekeverjük a habot.
Bár a cél az, hogy a meleg tejjel a kifli jól átitatódjon, arra azért érdemes figyelni, hogy nagyjából mégis egyben maradjanak a karikák, mert úgy lesz szép a végeredmény. Amikor minden benne van, beleöntjük a tepsibe, elrendezgetjük kicsit, de nem simítjuk bele, itt-ott hadd álljon ki egy-egy mazsola vagy kifli karika, hogy a végeredmény szép rusztikus legyen. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 35-40 percig sütjük.

Amikor meghűlt tálcára borítjuk, majd egy másik tálca segítségével visszaállítjuk az eredeti helyzetébe. Melegen és hidegen is kínálhatjuk, vanília krémmel az igazi, de lekvárral, gyümölcsöntettel is tálalható ízlés szerint.

kiflikochÉn a krémes krémjét készítem hozzá, csak picit hígabbra csinálom (-2 kanál liszt)

kiflikoch

Pin It

Vélemény, hozzászólás?