Bagel

bagel

Valamikor nagyon rég ettem utoljára… Arra emlékeztem, hogy szerettem, no meg arra is, hogy egyszer régen lefirkáltam valahova a tv-ből egy receptet hozzá… Aztán sose csináltam meg… Tulajdonképen el is feledkeztem én a bagelről, de a napokban eszembe juttatták. Ha már így alakult, akkor legyen bagel

persze nem az isteni szikra pattant ki a fejemből, hogy én bagelt akarok enni, hanem A konyhafőnök c. műsorban készítettek egg benedict-et a versenyzők (vagyis ez volt a feladat), soha nem ettem még ilyet, viszont a hollandi mártást és lágyan folyós bevert tojást is nagyon szeretem, így halkan sóhajtoztam a műsor alatt, hogy ezt bizony megkóstolnám… Életem Párja értette a célzást, azt mondta, ha hozok hozzá bagelt, Ő megcsinálja nekem hétvégén… Hát persze, hogy hozok, vagyis nem, nem hozok, sütök…

No, itt adódott egy cseppnyi probléma, mivel a receptjeim egy nagy káosz dobozban vannak, égtelen nagy összevisszaságban… Azt hiszem ezért is kezdtem blogot írni, hogy valami rendszer kerüljön a receptek és közém 🙂 A káoszt ebben az esetben tényleg szó szerint kell értelmezni, ugyanis nagyjából 20 éve gyűlnek a receptek, újságok, újságkivágások, füzetek, papírlapok formájában, aminek a tetőzése az az időszak volt, amikor elindultak itthon a főzős műsorok és a tv előtt ülve épp arra jegyzeteltem, amit elértem… Vannak bankszámla kivonatra, újságszélre, borítékra és egyéb akár elképzelhetetlen félcédulákra firkált receptjeim… Nos, ezek között kellett megtalálnom a bagel receptet 🙂 persze most mondhatnátok, hogy: hahó, Google a jó barát, no meg biztos van Liamaránál is és az ő péksütijeiben nem lehet csalódni, sőt másoknál is egészen biztos, hogy van… Igazatok van, de valamiért ragaszkodtam ehhez a recepthez, mert abban a műsorban egy nagyon helyes lengyel fiú készítette a bagelt… Ugye, hogy minden recepthez kapcsolódik valami? 🙂
A bagel története egyébként igen érdekes, igazán hosszú utat megjárt, ez a nálunk kevésbé favorizált finomság: “A bagel a középkori Krakkó zsidó közösségének gyűrű alakú kelt tésztája, amit először főznek, majd sütnek. Mára a fúziós konyha egyik iskolapéldájává vált, amit azért is érdemes megemlíteni, mert eredete minden valószínűség szerint Erdélybe, vagy annál is messzebb, a Kínában élő, magyarokkal rokon ujgurokig nyúlik vissza… ” A folytatásért kattints ide!

De megint sokat beszélek, így nem lesz bagel, nemhogy reggelire, de vacsorára sem 🙂 Pedig megtaláltam a receptet és elkészült a számomra tökéletes bagel… Sőt, előljáróban azt is megsúgom, hogy elkészült egg benedict is…, majd megmutatom 🙂

Annyit még hozzáteszek, nem a legegyszerűbben elkészülő péksütemény, de cserébe frissen nagyon finom!

bagelHozzávalók: 30 dkg liszt, 2 mokkás kanál szárított élesztő (megmértem, ez nekem 5 g), 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor + 1 evőkanál nádcukor a főzővízbe, 1 evőkanál olívaolaj, 1 dl víz, 0,5 dl tej (ez lehet víz is, azt mondta a fiú a tv-ben, eredetileg víz, de így finomabb)

Az élesztőt elkevertem a langyos, cukros tejben, és az átszitált liszt közepébe öntöttem (nem futtattam fel), hozzáadtam a többi hozzávalót, és alaposan kidagasztottam. Alaposan, de nem hosszú ideig. Egy kemény, de rugalmas tészta lesz a végeredmény, amit cipó alakúra formáltam és 30 percig letakarva kelesztettem.
Az idő lejártával 6 részre osztottam, a gömböcöket egyesével kicsit kilapogattam a konyhapulton, majd felsodortam és a két végét karika formában összecsíptem. Lehet úgy is készíteni, hogy a gombócot kicsit megformázzuk és lisztes ujjal lukat fúrunk a közepébe, de nekem ez volt a szimpatikusabb…
A megformázott tészta újabb 20 percet pihent letakarva a konyhapulton. Közben egy nagy lábasban vizet forralok 1 vőkanál nádcukorral, amit forralás után visszahűtök hideg vízzel, hogy a víz épp csak gyöngyözzön, ne forrjon, mert azt nem szereti a tészta 🙂 A cukor azért kell, hogy szép fényes legyen majd a tészta.

A megkelt karikákat egy szűrőlapát segítségével kettesével a lábasba teszem, úgy, hogy először a tetejük legyen alul 30 másodpercig, majd megfordítom és újabb 30 másodperc után kiveszem a vízből és a sütőpapírral bálalt tepsire csúsztatom. Nem kell megijedni, a vízben szépen megdagadt tészták összeesnek kicsit, olyanok lesznek, mint egy ráncos mámi, de a sütőben, majd újra kisimulnak… (ezen a ponton elgondolkodtam, hogy lassan néha nekem is be kéne dugni a fejem a sütőbe :D)
200 fokra előmelegítettem már a sütőt, a karikákat ízlés szerint megszórhatjuk különböző magokkal vagy mákkal, én most lenmagot szórtam rá. 20 perc alatt szép fényesre sülnek.

bagelA formázást még gyakorlom majd kicsit, de az íze fantasztikusan finom!

bagel

Pin It

Vélemény, hozzászólás?