Zúzagulyás

zúzagulyás

Elöljáróban csak annyit, hogy nagyon, nagyon finom 🙂 Azt hiszem részben kezdem megszeretni zúzát, részben ez az akár egytálételnek is mondható gulyás, sűrűn lesz az asztalunkon. Zúzagulyás, egy kósza ötletből…

Nem tudom, ki hogy állítja össze a hétvégi menüt, én  péntek délutánonként szoktam a munkából hazatérő életem párját azzal piszkálni, hogy mit együnk a hétvégén… No, aki férfi emberrel tengeti mindennapjait, annak ismerős lesz a válasz: nekem mindegy! Aha, mindegy, az pont nincs itthon, tehát járjuk már körül a témát egy kicsit 🙂 Szinte minden alkalommal forgatókönyv szerűen ez a párbeszéd zajlik le köztünk 🙂 Persze értem én, hogy egy szakács, vagyis konyhafőnök, aki egész héten azon van, hogy másokat jól lakasson, valamint, hogy az étteremben rendben legyen a heti menü, pont nem kíván azzal foglalkozni a hét utolsó munkanapján letéve a fakanalat, hogy itthon mi is készüljön ebédre, de én szeretnék a kedvébe járni, no és persze nem valami olyat főzni, amiből a héten mondjuk már háromszor evett 🙂 Szóval, tessék sajnálni, halmozottan hátrányos helyzetű vagyok ezen a téren 🙂

Kitalálni pedig ki kell, hiszen sok alap dolog a fagyasztóban van, szeretem ha a hús szépen lassan a hűtőben olvad ki, meg a szombati piacjárás előtt sem baj, ha van elképzelésem arról, hogy mit szeretnék az asztalon látni, hiszen jóval kevesebb felesleges dolgot vásárolok így… Ö, ez nem teljesen igaz, de jól hangzik 🙂 A piac nekem az örök csábítás 🙂

Nos, jelen esetben nem a piacon csábultam el, hanem az történt, hogy amíg szedegettem össze a hétvége hozzávalóit a fagyasztóban, beleakadt a kezem egy zacskóba és ki is szakította azt… A zacskóban 75 dkg pulykazúza fagyoskodott… Marhahús vissza a helyére, a zúza jön be velem a konyhába. Oké, de mi legyen belőle, hiszen egy jó tartalmas levesre vágytunk, utána egy kis kaláccsal vagy tésztával… Ez volt az a pont, ahol úgy döntöttem, én bizony ki próbálom, milyen a zúzából a gulyás… Lesz, ami lesz… és lett 🙂 Egy fantasztikusan finom, tartalmas gulyás. Bátran ajánlom kipróbálásra!

ZúzagulyásHozzávalók: 75 dkg pulyka zúza, 4-5 sárgarépa, 4 gyökér, 1 kisebb zeller gumó (vagy egy fél), 5-6 szál zeller zöld, 3-4 közepes burgonya, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, csombor, fűszerpaprika, gulyáskrém (ez az, amit boltit sosem, akkor inkább nem kell bele), 1 zöld paprika csípős, ha szereted, 1 paprika, 1 paradicsom, 2 evőkanálnyi zsír

Ugyan úgy készül, mint a gulyásleves, egyedül a csombor az a fűszer, ami ebbe bele került, a hagyományos gulyásba nem szoktam tenni.

Készítettem egy pörkölt alapot, a hagymát, fokhagymát, megdinszteltem, lassan, sokáig, majd hozzáadtam a paprikát, paradicsomot. Amikor az alap megvolt, a megtisztított és felkockázott zúzát rádobtam, alaposan összekevertem, majd őrölt paprikával megszórtam. Felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje, sóztam, borsoztam, majd fedő alatt puhára főztem a zúzát.

Közben megtisztítottam a zöldségeket és feldaraboltam. Amikor a zúza már puha volt, hozzáadtam a zöldséget, felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje, plusz még úgy 2-3 dl-t adtam hozzá, ízesítésnek ment még bele 2-3 evőkanál gulyáskrém és egy evőkanálnyi Fuchs csombor. Mikor a zöldség is megfelelő állagúra főtt (én szeretem, ha roppanós, nem málós), késznek nyilvánítottam a gulyást.

Ízletes, laktatató gulyás, amin legközelebb csak annyit módosítok, hogy kerül bele egy kevés csipetke is, mert azt Párom nagyon hiányolta 🙂

zúzagulyás

Pin It

Vélemény, hozzászólás?